Slovenskí europoslanci veria, že Šefčovič zvládne proces 'grilovania'

NETKY.SK • 30 September 2014, 17:21 • 2 min
Slovenskí europoslanci veria, že Šefčovič zvládne proces 'grilovania'

BRUSEL - Slovenskí europoslanci veria, že slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič dnes večer profesionálne a so cťou zvládne náročný proces vypočúvania pred poslancami Európskeho parlamentu (EP).

slovakia

left justify in out

"Grilovanie" Šefčoviča vo výbore EP pre dopravu (TRAN) začne o 18.00 h a potrvá tri hodiny. Novozvolený predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker Šefčovičovi pridelil portfólio pre dopravu a vesmírnu politiku.
     

Poslankyňa Anna Záborská (KDH) zo skupiny Európskej ľudovej strany (EĽS) pripomenula, že tento rezort je dôležitý nielen pre EÚ, ale aj pre Slovensko.
     

"Je to ocenenie Slovenska ocenenie skúseností Šefčoviča. Myslím si, že nebude mať problém s híringom. Je to dlhoročný skúsený diplomat," uviedla Záborská.  Šefčovič je podľa nej v európskej politike rozhľadený, pôsobil v Bruseli ako veľvyslanec pri EÚ a chodil na rokovania Rady a ako podpredseda komisie dobre pozná fungovanie inštitúcií. Čo sa týka samotného procesu vypočúvania, tam je podľa nej dôležitá nielen diplomatickosť, ale najmä odbornosť, lebo poslanci trvajú na vecných argumentoch a správnych odpovediach. V tomto smere nemá obavy, že by slovenský eurokomisár neobstál.
     

Jej stranícky kolega Miroslav Mikolášik (KDH/EĽS) takisto potvrdil, že Šefčovič má vďaka doterajšiemu pôsobeniu v Bruseli široký rozhľad a sebaistotu a naplno potvrdil odborné kompetencie pre eurokomisára.
     

"Viem si predstaviť, že aj za inofarebnej vlády na Slovensku by pravdepodobne dostal ponuku na eurokomisára," uviedol Mikolášik.
     

Poslankyňa Jana Žitňanská (NOVA) z frakcie Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) priznala, že si pre Slovensko vie predstaviť v exekutíve EÚ aj ženskú kandidátku, avšak dnes večer bude Šefčovičovi držať palce.
     

"Je to skúsený diplomat a Slovensko slušne reprezentuje. Držím mu palce. Je to portfólio, ktoré je odlišné, ako to, čomu sa venoval doteraz, ale záleží na tom, akými odborníkmi sa obklopí a ak si dobre vyberie, tak tento rezort zvládne," povedala Žitňanská. Dodala, že europoslanci počas híringov nemajú radi zbytočné okolkovanie a vyhýbavé odpovede, ale ocenia, keď sa niekto vie vynájsť a hovoriť presvedčivo.
     

Vladimír Maňka (Smer-SD) v EP zastupuje skupinu socialistov a demokratov (S&D), za ktorú do EP kandidoval aj Šefčovič. Ocenil, že slovenský eurokomisár mal možnosť rozhodnúť sa pre funkciu podpredsedu Európskej komisie, kde by koordinoval činnosť niekoľkých svojich kolegov, ale rozhodol sa pre vážnu pozíciu.
     

"Myslím si, že všetci ostatní by tento rezort brali. Ide o vážnu agendu s rozpočtom viac ako 40 miliárd eur, ktorá rieši významné problémy. Od nej závisí aj to, ako sa bude rozvíjať podnikateľská agenda, ktorá je napojená na infraštruktúru a dopravu," upozornil Maňka. Ani on nezapochyboval o tom, že Šefčovič dnes večer vo výbore TRAN so cťou obstojí. Už aj preto, že za ostatných päť rokov ako podpredseda Európskej komisie neraz dokázal, že je odborník a urobil si dobré meno medzi ľavicovými i pravicovými europoslancami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona