Slovenskí europoslanci tiež grilujú komisárov, Mikolášika sklamal Litovčan

NETKY.SK • 1 Október 2014, 11:16 • 2 min
Slovenskí europoslanci tiež grilujú komisárov, Mikolášika sklamal Litovčan

BRUSEL - Slovenskí europoslanci sú tiež zapojení do procesu odborného vypočúvania dezignovaných eurokomisárov, ktorý sa začal v pondelok a skončí sa na budúci týždeň. Po prvých dvoch dňoch "híringov" sú naši poslanci spokojní, ale aj rozčarovaní.

slovakia

left justify in out

Slovenskí europoslanci neboli v utorok večer medzi tými, ktorí dávali otázky slovenskému eurokomisárovi Marošovi Šefčovičovi, lebo ani jeden z 13 poslancov zo Slovenska nie je členom Výboru pre dopravu a cestovný ruch či Výboru pre priemysel, výskum a energetiku. Naplno sú však zamestnaní skúšaním tých eurokomisárov, na ktorých majú cez svoje výbory dosah.
      

Poslankyňa Anna Záborská (KDH) na otázku TASR, či sú poslanci pripravení odvolať niektorého z členov budúcej komisie, uviedla, že ide skôr o mediálne šumy. Podľa jej slov sa poslanci snažia vyhýbať označeniam, že niekto je "na odstrel". Sú obozretní a opatrní pri vyjadrovaní sa o šanciach na úspech jednotlivých komisárov. 

 

Záborská sa ako členka parlamentného Výboru pre rozvoj (DEVE) v pondelok zúčastnila "grilovania" chorvátskeho komisára Nevena Mimicu, ktorý bude mať na starosti medzinárodnú spoluprácu a rozvoj. Uviedla, že odpovede chorvátskeho komisára boli dobré a oslovila ju najmä jeho snaha čo najefektívnejšie využiť finančné prostriedky pre rozvojovú pomoc.
      

Na druhej strane europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH), ktorý je členom Výboru pre životné prostredie, verejné zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI) vyjadril nespokojnosť s pripravenosťou litovského eurokomisára Vytenisa Andriukaitisa. Bývalý litovský minister zdravotníctva dostal v komisii na starosť oblasť zdravia a bezpečnosti potravín. 
      

Mikolášik v rozhovore pre TASR uviedol, že ho tento kandidát, po utorkovom grilovaní na pôde EP, sklamal, lebo ignoruje vôľu dvoch miliónov Európanov, ktorí si neželajú z eurorozpočtu financovať výskum kmeňových buniek založený na ničení ľudských embryí. "Pýtal som sa ho, či podporí financovanie tých smerov výskumu, ktoré prinášajú výsledky. Vôbec mi neodpovedal na otázku," uviedol Mikolášik.

 

Poslanec spresnil, že kým výskum embryonálnych buniek vedie k zániku žijúceho embrya, a nie sú preukázané liečebné úspechy tejto metódy, terapia založená na báze dospelých kmeňových buniek je úspešná a pomáha pri 74 diagnózach.
      

Mikolášik pripomenul, že nedávna občianska iniciatíva "Jeden z nás" zozbierala takmer dva milióny podpisov občanov, pričom jej cieľom bolo pozastavenie kontroverzného výskumu na ľudských embryonálnych bunkách, ktoré je financované aj z rozpočtu EÚ. Slovenský poslanec chcel zistiť, aký postoj zaujme  v tejto veci Andriukaitis, ale nedostal konkrétnu odpoveď. Neznamená to, že by litovský eurokomisár vo vypočúvaní prepadol, ale podľa Mikolášika dostal jasný signál, že prinajmenšom skupina Európskej ľudovej strany v europarlamente bude v tomto smere pre neho zásadovým hráčom v rámci budúcich vzťahov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies