Slovenskí europoslanci súhlasia s dôraznejšou ochranou vonkajších hraníc EÚ

NETKY.SK • 3 Február 2016, 13:49 • 2 min
Slovenskí europoslanci súhlasia s dôraznejšou ochranou vonkajších hraníc EÚ

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok počas rozpravy o migračnej kríze a hrozbách pre schengenskú zónu uviedli, že EÚ a jej členské štáty musia prekonať strach a vnútorné rozpory, aby boli schopní efektívne zvládnuť prílev migrantov. K tejto téme sa vyjadrili aj slovenskí europoslanci.

slovakia

left justify in out

Eduard Kukan (SDKÚ) zo skupiny európskych ľudovcov upozornil, že Schengen je základným kameňom súčasnej EÚ a jeho fungovanie je z politických aj ekonomických dôvodov kľúčové.

 

"Diskusia o budúcnosti Schengenu sa musí sústrediť na jeho posilnenie. Súčasťou tohto posilnenia je aj silný Frontex. To musí byť prioritou členských štátov - rovnako aj Slovenska -, ktoré strážia vonkajšiu hranicu EÚ," uviedol Kukan.   Poslankyňa Monika Smolková (Smer-SD) zo skupiny socialistov a demokratov (S&D) pripomenula, že EÚ má riešenia na stole, ich aplikácia je však veľmi "deravá".

 

"Nemáme mechanizmy navracania neúspešných žiadateľov o azyl do krajín pôvodu alebo do tranzitných krajín. Iba spolupráca a zjednotenie azylovej a migračnej politiky v EÚ môže zastaviť nekontrolovaný prílev migrantov a poskytnúť ochranu tým, ktorí na ňu majú nárok," zhodnotila situáciu Smolková.

 

Predstaviteľ skupiny Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Branislav Škripek (OĽaNO) zdôraznil, že Európania musia uskutočňovať konkrétne kroky, lebo "veľké záchranné plány" či kvóty v praxi nefungujú.

 

"Podporujem konkrétne definovanie praktického spôsobu kontrol na vonkajších hraniciach. Pravidlá tohto systému by však mali byť jasnejšie a zrozumiteľnejšie a mali by akceptovať suverenitu členských štátov," uviedol Škripek.

 

Poslanec Ivan Štefanec (KDH), ktorý patrí do tábora ľudovcov, pripomenul, že prvoradým cieľom EÚ musí byť udržanie Schengenu, na čo je potrebná hlboká a funkčná reforma ochrany spoločných hraníc za účasti všetkých členských štátov.

 

"Potrebujme prekonať vzájomnú nedôveru a viac spolupracovať pri výmene informácií. Vítam aktívny prístup Európskej komisie a verím v účinnosť nových nástrojov spoločnej pohraničnej ochrany," uviedol poslanec.

 

Jana Žitňanská (NOVA), ktorá je v EP členkou politickej skupiny ECR, zdôraznila, že EÚ viac ako rozsiahle diskusie potrebuje bojovať proti pašerákom. Okrem toho musí sfunkčniť registráciu migrantov a zabezpečiť čo najdôslednejšie a najrýchlejšie spracovanie azylových žiadostí tak, aby bolo možné pomôcť tým, ktorí to skutočne potrebujú, a tiež aby bolo možné vrátiť do krajín pôvodu v čo najkratšom čase tých, ktorí podmienky na jeho udelenie nespĺňajú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona