Slovenskí europoslanci podporili uznesenie o znižovaní počtu plastových tašiek

NETKY.SK • 28 Apríl 2015, 15:41 • 2 min
Slovenskí europoslanci podporili uznesenie o znižovaní počtu plastových tašiek

ŠTRASBURG - Európsky parlament (EP) dnes odobril legislatívny návrh Európskej komisie, ktorý vyzýva členské štáty EÚ znížiť spotrebu najrozšírenejších a najviac znečisťujúcich plastových tašiek.

slovakia

left justify in out

Tieto tašky podľa europoslancov vedú k znečisťovaniu ekosystémov a vodných útvarov a predstavujú závažný ekologický problém, proti ktorému treba bojovať.
     

Schválené záväzné ciele by mali znížiť počet plastových tašiek o 50 percent do roku 2019 a o 80 percent do roku 2025. Podľa údajov EP priemerný Európan každý rok spotrebuje a vyhodí okolo 200 igelitových tašiek.
     

"Bude to prvýkrát v histórii, čo Európska únia a Európsky parlament nariadi v oblasti životného prostredia niečo, čo všetky členské krajiny budú musieť realizovať," uviedol slovenský europoslanec Miroslav Mikolášik (KDH).
     

Pripomenul, že Slovensko je v Európe "majstrom" v užívaní a zneužívaní igelitových obalov. Spresnil, že podľa dnešného uznesenia EP, členské krajiny by do roku 2019 mali zmenšiť ročnú spotrebu igelitových tašiek zhruba na 90 kusov na osobu a do roku 2025 na 40 kusov na osobu.
     

Ako správny krok vníma snahy nerozdávať plastové tašky zadarmo v obchodných reťazcoch, vytvárať a ponúkať spotrebiteľom tašky z iných materiálov, ktoré sú ekologicky prijateľné a zreteľne označovať tie igelitové tašky, ktoré sú tenšie a biologicky rozložiteľné.
     

"EÚ chce byť lídrom v oblasti životného prostredia, chce nasadzovať tón, ktorým by sme zvyšku sveta ukázali, ako to treba robiť," povedal Mikolášik.
     

Aj poslanec Ivan Štefanec (nezávislý) súhlasil s názorom, že na Slovensku je obrovská spotreba igelitových tašiek, dokonca desaťnásobne viac ako je priemer v EÚ.
     

"Cieľom je do troch rokov znížiť to na polovicu a potom na 80 percent. Ekonomické nástroje vždy fungujú, dá sa to riešiť cez cenu," opísal spôsob, akým sa dá bojovať proti zvýšenej spotrebe neekologických igelitiek.

     

Poslankyňa Monika Smolková (Smer-SD) v tejto súvislosti zdôraznila, že životné prostredie si musíme chrániť. Upozornila na výsledky výskumov, podľa ktorých sa mikročastice z plastového odpadu dostali do tiel rýb v moriach a oceánoch.  
     

"Ľudia, keď to ide do ich peňaženiek, sa začnú správať aj ekologicky, aj ekonomicky," súhlasí poslankyňa s názormi o spoplatňovaní igelitových tašiek pre zákazníkov.
     

Uviedla, že sleduje tento trend v obchodoch na Slovensku a možno povedať, že ľudia už pri nákupoch začali používať tašky na viacnásobné použitie. Dodala, že by sa Slováci nemali brániť "retroštýlu" pri nákupných taškách, dokonca ani tých sieťovaných, aké používali "naše matky a babky" a vyjadrila nádej, že nová politika EÚ v konečnom dôsledku povedie aj vyčisteniu miest a dedín od neželanej "okrasy", ktorú rozdúchava vietor po stromoch a kríkoch.
     

Poslanec József Nagy (Most-Híd) takisto ocenil správnosť dnešného hlasovania v EP, zároveň však upozornil, že EÚ by sa v budúcnosti mala zaoberať aj otázkou mikroténových vrecúšok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona