Slovenskí europoslanci majú rôzne pohľady na reformovanie EÚ

NETKY.SK • 15 Február 2017, 08:18 • 2 min
Slovenskí europoslanci majú rôzne pohľady na reformovanie EÚ

ŠTRASBURG – Slovenskí europoslanci Richard Sulík, Ivan Štefanec a Monika Smolková sa dnes zhodli na tom, že Európsku úniu je potrebné zmeniť, ale líšia sa v názore, akým spôsobom. V Európskom parlamente (EP) dnes zazneli tri poslanecké návrhy, ako by sa dala reformovať Európska únia.

slovakia

left justify in out

Slovenský europoslanec Richard Sulík pripravuje približne 20 návrhov na reformu EÚ. Predstaví ich 24. marca, deň pred 60. výročím Rímskych zmlúv.

 

"Možnože to prispeje trošku k tomu, aby sa Únia začala reformovať, lebo takto keď bude fungovať, tak jedného dňa to s ňou dopadne veľmi zle," vyhlásil Sulík. Presadzuje presunutie viacerých právomocí na členské štáty. Únii by napríklad zveril stanovenie nových a prísnejších pravidiel spravovania hraníc Schengenu a dôkladnú kontrolu dodržiavania týchto pravidiel.

 

Sulík preferuje reformu EÚ v rámci existujúcich zmlúv, pretože to považuje za jednoduchšie, hoci sa nebráni ani otvoreniu zmlúv o fungovaní Únie.

 

Podľa europoslankyne Moniky Smolkovej je najväčším problémom Európskej únie zdĺhavosť legislatívneho procesu a pomalý reakčný čas v prípade krízových situácií.

 

"Za sedem a pol roka, čo som tu, tak som sa stretla zatiaľ s najkratšou legislatívou, ktorá sa tu prijímala, to bolo, aby sme mohli čerpať o jeden rok eurofondy dlhšie, a trvalo to celý rok, a to sme nesmeli dávať pozmeňujúce návrhy, čiže tá procedúra je neskutočne dlhá," uviedla slovenská poslankyňa EP.

 

Presadzuje posilnenie Európskej komisie a EP, pretože europoslanci sú volení priamo. "Ja by som viac zodpovednosti členským štátom nedala. Ja si práve myslím, že členské štáty sú mnohokrát brzdou efektívneho riadenia celej Európskej únie," uviedla s tým, že predstavitelia členských štátov sa v prvom rade snažia zapáčiť vlastným voličom.

 

Europoslanec Ivan Štefanec zastáva názor, že v súčasnom turbulentnom období nie je vhodné otváranie európskych zmlúv. Štefanec je za dodržiavanie princípu subsidiarity a užšiu integráciu len v niektorých oblastiach.

 

"Som presvedčený, že zmluvy netreba meniť, ale skôr treba viac spolupráce v oblastiach, v ktorých ešte nespolupracujeme, a to je uvedená digitalizácia. Treba vytvoriť spoločný digitálny trh, treba dokončiť Energetickú úniu, bankovú, kapitálovú úniu, aby sme občanom zabezpečili lepšiu bezpečnosť, lepší životný štandard," vysvetlil.

 

V EÚ mu chýba prepojenie uvedených oblastí a považuje za nezmyselné regulovanie digitálneho trhu na úrovni členských štátov. "Je absurdné, že dnes máme po Európe voľný pohyb tovaru, služieb, ľudí, kapitálu, ale nemáme voľný pohyb informácií," vyhlásil Štefanec. Pripomenul aj pozitívny príklad – zrušenie roamingových príplatkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies