Slovenskí dobrovoľníci končia v Srbsku, idú do Grécka

NETKY.SK • 4 Apríl 2016, 14:15 • 2 min
Slovenskí dobrovoľníci končia v Srbsku, idú do Grécka

BRATISLAVA - Slovenskí a českí dobrovoľníci v týchto dňoch končia s pomocou utečencom v srbskom meste Šíd, zatvárajú sklad materiálnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Pracovníci zo združení Človek v ohrození a Člověk v tísni pôsobili na srbsko-chorvátskej hranici od vlaňajšieho novembra, teraz sa presúvajú do Grécka, kde je ich pomoc viac potrebná, agentúru SITA informovala Stanislava Harkotová z Človeka v ohrození. “V Srbsku sa nám podarilo poskytnúť pomoc približne 70-tisícom ľudí. Ukončiť činnosť v Šíde sme sa rozhodli pre uzavretie tzv. balkánskej trasy. Snažíme sa presunúť našu pomoc do oblastí, kde je teraz viac potrebná," vysvetlil Ondřej Nádvorník z organizácie Člověk v tísni.

 

Dobrovoľníci zostávajúce zásoby teraz distribuujú za pomoci ďalších humanitárnych organizácií, ktoré pôsobia v Srbsku a na severe Grécka. "Jedenásť dobrovoľníkov a traja pracovníci Človeka v ohrození a Člověka v tísni teraz v Šíde koordinujú prerozdeľovanie zásob a čo najefektívnejšie rozdelenie tak, aby sa dostalo k ľuďom, ktorí ich najviac potrebujú,” dodal.

 

V provizórnom tábore v gréckom meste Idomeni je stále viac ako 11-tisíc utečencov, ktorých zablokovalo uzatvorenie tzv. balkánskej cesty a nemajú sa kam vrátiť, upozornila Stanislava Harkotová. Na mieste im tak v úzkej spolupráci s Úradom Vysokého komisára pre utečencov pri OSN (UNHCR) pomáhajú aj organizácie Človek v ohrození a Člověk v tísni spolu s dobrovoľníkmi pod vedením organizácie Pomáhame lidem na útěku. Podľa údajov UNHCR je v súčasnosti v gréckych táboroch 51-tisíc utečencov a migrantov.

 

“Situácia v tábore v Idomeni je v posledných dňoch veľmi napätá. Eskalujú tu konflikty medzi rôznymi skupinami, ľudia postupne strácajú nádej,” priblížil situáciu Marian Cehelník z Človeka v ohrození. Ako pokračoval, “naša práca je preto veľmi dôležitá. Pomáhame pri distribúcii jedla, rozdávame stany, hygienické potreby a staráme sa o citlivé prípady, ako sú napríklad rodiny s tehotnými ženami." Všetci by sa však podľa neho skôr či neskôr mali dostať do dočasných utečeneckých centier, kde im poskytnú základnú starostlivosť, ako je strava, ubytovanie, zdravotnícke ošetrenie a oblečenie.

 

“Okrem distribúcie materiálnej pomoci sa podieľame aj na zdravotnej a psychologickej starostlivosti. V budúcnosti plánujeme intenzívnejšiu prácu v táboroch zameranú na sociálnu pomoc a voľnočasové aktivity pre deti. Ľuďom v tábore chýbajú aktivity na trávenie voľného času. Pokiaľ to bude legislatívne možné, tak by sme sa chceli zamerať aj na zapojenie utečencov a miestnych komunít do budovania infraštruktúry táborov,” vysvetlil Ondřej Nádvorník z Člověka v tísni.

 

Člověk v tísni v spolupráci s Človekom v ohrození podporujú aj prácu dobrovoľníkov na gréckom ostrove Lesbos. Momentálne organizujú prácu v jednom z troch veľkých skladov, z ktorých čerpajú pri distribúcii jedla a ďalších potrebných vecí. “Väčšina neziskových organizácií sa už z ostrova stiahla, pôsobí ich tu už len zopár,” uviedol Cehelník s tým, že sa starajú o sklad s vecami, ktoré tam ostatné organizácie zanechali. "Čo bude ďalej s naším pôsobením na týchto miestach do budúcna, sa práve zvažuje. Sklad zatiaľ ostáva v prevádzke. S postupom času, keď sa pripravia nové skladové kapacity a systém, všetok materiál by sa mal presunúť na pevninu,” doplnil pre agentúru SITA.


Grécko dnes začalo s navracaním migrantov do Turecka. Deportácie sú súčasťou dohody medzi Európskou úniou a Ankarou a grécke úrady k nim pristúpili po schválení gréckym parlamentom v minulom týždni. Dohoda Európskej únie s Tureckom hovorí o tom, že EÚ má prijať toľko sýrskych utečencov z Turecka, koľko ekonomických migrantov vráti do Turecka späť, zhodli sa na nej lídri na európskom summite v Bruseli. “Dnes v skorých ranných hodinách vyplávali prvé dve lode, prevážali 131 utečencov z detenčného centra Moria na Lesbose naspäť do Turecka. Sprevádzal ich vysoký počet policajtov v rukaviciach a s rúškami na tvárach,” opísal Marian Cehelník z Človeka v ohrození.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona