Slovenskí biskupi pôjdu v novembri na návštevu u pápeža

NETKY.SK • 11 Október 2015, 12:25 • 2 min
Slovenskí biskupi pôjdu v novembri na návštevu u pápeža

BRATISLAVA - Slovenskí biskupi pôjdu v novembri na návštevu ad limina apostolorum u pápeža vo Vatikáne. Bude to prvá návšteva ad limina slovenských biskupov u pápeža Františka.

slovakia

left justify in out

Biskupi navštívia Vatikán od 8. do 12. novembra. Slovenskí biskupi počas návštevy budú slúžiť omšu pri oltári nad hrobkou sv. Petra, pomodlia sa pri hrobe sv. Cyrila. Pápež ich prijme na súkromnom stretnutí 12. novembra.


Na návštevu chodievajú diecézni biskupi a môžu sa na nej zúčastniť aj pomocní biskupi diecéz. Do Ríma však necestujú emeritní biskupi. Tieto návštevy sa kedysi konali každých päť rokov. V súčasnosti sa konajú približne raz za osem rokov. Slovenskí biskupi boli na takejto návšteve naposledy v roku 2007. Úlohou návštevy ad limina apostolorum je návšteva hrobu apoštola sv. Petra, návšteva Svätého Otca, rokovanie s vatikánskymi dikastériami.


Kódex kanonického práva určuje, že zástupcovia episkopátu pravidelne cestujú do Ríma na návštevu ad limina, čiže k prahom apoštolov. V súčasnosti je na svete približne 2 900 diecéz. Prvé návštevy biskupov v Ríme sa začali v roku 743 po nariadení pápeža Zachariáša. Pravidlá ustanovil Sixtus V. v roku 1585.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona