Slovenskí biskupi dnes odcestujú do Ríma na návštevu Ad limina apostolorum

NETKY.SK • 8 November 2015, 09:32 • 2 min
Slovenskí biskupi dnes odcestujú do Ríma na návštevu Ad limina apostolorum

BRATISLAVA - V pondelok 9. novembra sa začína program návštevy slovenských biskupov Ad limina aspostolorum v Ríme a Vatikáne. Najdôležitejším bodom tejto cesty je prvé oficiálne spoločné stretnutie biskupov s pápežom Františkom.

slovakia

left justify in out

Navštívia jednotlivé vatikánske dikastériá, kde budú hovoriť o stave Cirkvi na Slovensku a situácii v jednotlivých diecézach vo vyše 20 rôznych oblastiach a uctia si hroby apoštolov sv. Petra a Pavla.

 

Biskupi odcestujú do Ríma už dnes v dvoch skupinách - jedna pôjde z Viedne a druhá z Budapešti. Návštevu absolvuje 14 slovenských biskupov, ktorí sú v súčasnosti v službe diecézneho či pomocného biskupa (alebo arcibiskupa). Je medzi nimi aj ordinár Ozbrojených síl a Ozbrojených zborov SR Mons. František Rábek. Spolu s biskupmi cestuje i sprievod zo Slovenska, v ktorom sú niektorí osobní tajomníci a kancelári biskupov a zástupcovia Generálneho sekretariátu Konferencie biskupov Slovenska (KBS). Ten na miestnej úrovni celú prípravu návštevy koordinuje.

 

Návštevu budú sprevádzať desiatky pútnikov, ktorí sa vydajú na cestu do Večného mesta.

V prvý deň pobytu v Ríme 9. novembra budú slovenskí biskupi sláviť svätú omšu v Bazilike sv. Petra vo Vatikáne, navštívia Kongregáciu pre kauzu svätých, Kongregáciu pre Boží kult a disciplínu sviatostí, Pápežskú radu pre laikov, Pápežskú radu pre rodinu a Pápežskú radu pre spoločenské komunikačné prostriedky.

 

Prvé oficiálne spoločné stretnutie s pápežom Františkom je naplánované na štvrtok 12. novembra. Biskupi spolu s pútnikmi sa so Svätým otcom stretnú aj počas tradičnej generálnej audiencie vo Vatikáne v stredu 11. novembra. Okrem omše v Bazilike sv. Petra budú biskupi počas pobytu v Ríme sláviť sv. omše aj v Bazilike Santa Maria Maggiore (10. novembra), v Lateránskej bazilike (11. novembra), v Bazilike sv. Pavla za hradbami (13. novembra) a v Pápežskom slovenskom kolégiu sv. Cyrila a Metoda (14. novembra). Navštívia aj Baziliku sv. Klementa v Ríme, kde sa pomodlia pri hrobe sv. Cyrila.

 

Členovia delegácie zo Slovenska ukončia návštevu v Ríme a vo Vatikáne v sobotu 14. novembra 2015, kedy sa vrátia na Slovensko.

 

Tradícia uctenia si hrobov apoštolov Petra a Pavla siaha do najstarších dôb kresťanstva. Za povinné vyhlásil takéto návštevy pápež Zachariáš v roku 743. V novodobých dejinách mali tieto návštevy veľký význam pre biskupov, ktorí prichádzali z krajín s totalitárnym režimom.

 

Predchádzajúca návšteva biskupov Slovenska Ad limina apostolorum v Ríme sa uskutočnila v roku 2007.

Informácie poskytla Tlačová kancelária KBS v Bratislave.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies