Slovenskí biskupi budú s pápežom hovoriť aj o odvolanom Bezákovi

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:15 • 2 min
Slovenskí biskupi budú s pápežom hovoriť aj o odvolanom Bezákovi

BRATISLAVA – Slovenskí biskupi budú hovoriť v Ríme počas návštevy Ad limina apostolorum so Svätým Otcom aj o odvolanom arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi. Ako povedal dnes na tlačovej besede výkonný sekretár Konferencie biskupov Slovenska Anton Ziolkovský, správa, s ktorou biskupi predstúpia pred pápeža a vatikánske úrady, reflektuje aj skutočnosť odvolania arcibiskupa Bezáka.

slovakia

left justify in out

„To, čo bude prednesené, bude v kontinuite s tým, aký postoj KBS mala k jeho odvolaniu. To je postoj vernosti pápežovi,“ uviedol.


Hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara doplnil, že biskupi budú rešpektovať každé rozhodnutie Svätého Otca v súvislosti s arcibiskupom Bezákom. „Budeme rešpektovať jeho vôľu,“ povedal s tým, že ak bude Svätý Otec klásť otázky o Bezákovi, biskupi na ne budú odpovedať. „Bude to závisieť od otázok Svätého Otca. Biskupi vedia, čo budú hovoriť,“ povedal Kramara.


O arcibiskupovi Bezákovi hovorili počas návštevy Ad limina s pápežom českí a moravskí biskupi ešte v roku 2014. Vtedy o tom informoval ostravsko-opavský biskup František Lobkowicz. Ako povedal Lobkowicz, biskupi otvorili tému Bezáka pred Svätým Otcom s prosbou, aby „otca Róberta prijal, aby si to mohli vyrozprávať.“ Svätý Otec je podľa biskupa o veci informovaný. „Vie veľmi dobre - z jeho reakcie bolo vidno, že mu to nie je neznáma kauza - a tak tu nádej máme,“ vyhlásil biskup s tým, že snáď sa táto kauza nejako pohne. Zároveň dodal, že on nevie, čo je za odvolaním Bezáka. Pápež sa s Bezákom stretol tento rok v apríli. Na jeho statuse sa však nič nezmenilo.


Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy v júli 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. V máji štátny sekretariát Svätej stolice vydal stanovisko, podľa ktorého na odvolanie Bezáka nebol potrebný dekrét, ako tvrdil český kardinál Miloslav Vlk. Bezák bol odvolaný podľa Vatikánu po dôkladnom skúmaní a objektívnom posúdení všetkých dostupných súčastí, zvlášť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies