Slovenskí basketbalisti mieria do Číny, Gavel sa chce vrátiť k Nemcom

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 12:35 • 2 min
Slovenskí basketbalisti mieria do Číny, Gavel sa chce vrátiť k Nemcom

BRATISLAVA - Na mužskú basketbalovú reprezentáciu Slovenska, ktorá vlani nepostúpila na záverečný turnaj majstrovstiev Európy 2015, nečaká teraz v lete nijaká kvalifikácia.

slovakia

left justify in out

Družstvo však koncom júla odcestuje do Číny, kde sa v meste Su-čou predstaví na medzinárodnom turnaji 2015 Atlas Challenge (27. 7. - 1. 8.). V základnej A-skupine si SR zmeria sily s domácou reprezentáciou, Iránom a Talianskom. V B-skupine sa predstavia Austrália, Litva, Japonsko a výber amerických univerzít.
Ústredný tréner Slovenskej basketbalovej asociácie František Rón, ktorý je poverený vedením mužskej reprezentácie, nominoval do Číny prakticky najsilnejší možný výber.

 

Na poslednú chvíľu však z neho vypadol rozohrávač mníchovského Bayernu Anton Gavel. "V pondelok popoludní sme z nemeckého zväzu dostali e-mail, v ktorom nás v zmysle FIBA predpisov žiadajú o súhlas, aby mohol zmeniť krajinu, ktorú bude reprezentovať. Chcú, aby štartoval v ich drese na septembrových majstrovstvách Európy. Momentálne prebieha komunikácia, kedy a kde sa stretneme. Výnimku môže FIBA udeliť len so súhlasom materskej federácie. My hráčovi nechceme robiť prieky. Pre slovenský basketbal urobil veľa, odohral mnoho zápasov. Celé to však nie je jednoduché a budeme rokovať. Je mi smutno, že Tóno sa neozval a neoslovil nás, aby sme boli ústretoví. Do kempu nenastúpil bez vysvetlenia. Súhlas na zmenu sme zatiaľ nedali, je to veľmi čerstvá vec a rozhodne o tom výkonný výbor SBA uznesením. Verím, že všetky strany budú spokojné," informoval na utorkovom brífingu v bratislavskej Hant aréne generálny sekretár Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA) Ľubomír Ryšavý.


Najužitočnejší hráč základnej časti uplynulého ročníka najvyššej českej súťaže Dušan Pandula nechýbal v menoslove nominovaných ani na utorkovom tréningu. "Všetci sa tešíme na dobré zápasy. Do Číny sa človek nedostane každý deň. Mala by to byť dobrá predpríprava na ďalšiu kvalifikáciu ME. Mená súperov, hoci nepoznáme ich silu, znejú kvalitne. Uvidíme, ako to dopadne," povedal 31-ročný krídelník BK JIP Pardubice, najstarší hráč v mužstve.


Slováci odohrajú v Su-čou postupne duely proti Talianom (27. 7.), Číňanom (28. 7.) a Iráncom (29. 7.). Potom na nich čakajú ešte dva duely o konečné umiestnenie. "Chceme odohrať dobré zápasy, aby sa hráči naštartovali do nasledujúcej sezóny. Keďže na nás teraz v lete nečaká nijaká kvalifikácia, nevolili sme dlhú prípravu, ale turnaj berieme s plnou vážnosťou. Mali by to pre nás byť kvalitné previerky," skonštatoval František Rón.

Nominácia basketbalovej reprezentácie Slovenska na medzinárodný turnaj v čínskom Su-čou (27. júla - 1. augusta 2015):
Rozohrávači: Roman Marko (1986/192), Milan Žiak (1988/190)
Krídla: Stanislav Baldovský (1989/192), Martin Bílik (1987/194), Marek Jašš (1990/195), Pavol Lošonský (1988/203), Tomáš Mrviš (1991/200), Dušan Pandula (1984/196)
Pivoti: Michal Baťka (1987/204), Andrej Kuffa (1990/203), Peter Sedmák (1985/207), Roman Vido (1988/204)
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies