Slovenskí absolventi majú nadmerné platové očakávania

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 12:11 • 2 min
Slovenskí absolventi majú nadmerné platové očakávania

BRATISLAVA - Každý rok skončí na Slovensku štúdium niekoľko desiatok tisíc nových absolventov, ktorí sa snažia uplatniť na trhu práce.

slovakia

left justify in out

Podľa portálu Platy.sk nadpriemerné platy vo výške 932 eur očakávajú muži vo veku od 25 - 34 rokov. K rozdielom dochádza aj pri predstave o plate medzi mladými ľuďmi so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním.

 

Ľudia bez praxe si po skončení školy niekedy predstavujú svoj budúci plat vyšší, ako je skutočný plat pri vstupe do zamestnania. Mladí ľudia, ktorí prichádzajú na trh práce, vyžadujú od zamestnávateľa benefity, dobré platové podmienky a neboja sa vypýtať za svoju prácu aj vyššiu odmenu ako ľudia s vyšším vekom. Odzrkadľuje sa to aj na ich očakávaniach o mzde, ktorú by chceli dostávať.

 

Mladšia veková skupina do 24 rokov očakáva, že v priemere zarobí 759 eur, pričom ľudia od 25 do 34 rokov očakávajú od zamestnávateľa ešte o 85 eur viac. Pri porovnaní očakávaných platov mladých ľudí s ich skutočným nástupným platom možno vidieť, že veková kategória do 24 rokov chce v priemere o 42 eur vyšší plat, ako je reálny plat, ktorý od zamestnávateľa dostane.

 

Ich skutočný nástupný plat je vo výške 717 eur. Pri porovnaní s o pár rokov staršou vekovou skupinou sú rozdiely v platových očakávaniach a reálnom plate minimálne. V skutočnosti títo ľudia pri vstupe na trh práce zarobia 859 eur, čo znamená, že ich predpoklady o nástupnom plate boli takmer rovnaké.

 

Očakávané platy sa líšia aj u mladých ľudí so stredoškolským a vysokoškolským vzdelaním. Zaujímavosťou je, že k výraznejšiemu rozdielu v očakávaných platoch dochádza hlavne pri mladšej vekovej skupine do 24 rokov. Zatiaľ čo ľudia so strednou školou s maturitou očakávajú zárobok vo výške 698 eur, absolventi s vysokoškolským titulom II. stupňa očakávajú, že zarobia o 141 eur viac.

 

K výraznému rozdielu pri očakávaných platoch dochádza pri vekovej skupine od 25 rokov v Bratislavskom kraji, kde rozdiel oproti celoslovenskému priemeru tvorí až 215 eur. Kým mladší ľudia do 24 rokov v Košickom kraji očakávajú nadpriemerné platy, o niečo staršia veková skupina sa pozerá na očakávaný plat o niečo skeptickejšie a očakáva, že jej zárobok pri vstupe na trh práce bude ešte o 31 eur nižší ako celoslovenský priemer.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies