Slovenskí a českí chemici cvičili s ostrými chemickými bojovými látkami

NETKY.SK • 14 September 2014, 10:39 • 2 min
Slovenskí a českí chemici cvičili s ostrými chemickými bojovými látkami

BRATISLAVA - Slovenskí a českí chemici absolvovali tento týždeň v Zemianskych Kostoľanoch spoločný výcvik s reálnymi toxickými látkami. Toto výcvikové stredisko Ozbrojených síl (OS) SR je podľa rezortu obrany unikátne práve tým, že umožňuje cvičenie s ostrými chemickými bojovými látkami.

slovakia

left justify in out

"Chemici sú jednou z pých našich ozbrojených síl a aj preto je to jedna zo spôsobilostí, ktorou sa zapojíme do spoločnej bojovej skupiny Európskej únie, krajín V4. V priestoroch nášho špičkového strediska v Zemianskych Kostoľanoch, ktoré pravidelne ponúkam na stretnutiach našim zahraničným partnerom, cvičilo od jeho poslednej rekonštrukcie už viac ako 5000 zahraničných vojakov," uviedol minister obrany Martin Glváč. Zároveň pripomenul, že Slovenská republika bude v jednotkách Battle Group 2016 vedúcou krajinou pre RCHBO a v tomto roku drží jednotka našich chemikov hotovosť NRF (NATO Response Force, pozn. TASR).
      

"Výcvikové úlohy plnia slovenskí a českí vojaci spoločne v zmiešaných tímoch, čiže si môžu vzájomne vymieňať svoje skúsenosti a zladiť spoločný postup či už pri detekcii, dekontaminácii, alebo samotnej práci s ostrými látkami," vysvetlil veliteľ práporu Radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCHBO) Oliver Toderiška. Ako doplnil veliteľ českých chemikov Jakub Absolon, aj toto je jeden zo spôsobov prípravy na prípadný spoločný zásah.
      

Spolupráca slovenských a českých chemikov nie je novinkou. Slovenskí a českí vojaci spoločne pôsobili od marca do júna 2003 v rámci 1. česko-slovenského práporu RCHBO v Kuvajte a Iraku. Súčasťou práporu bolo 75 príslušníkov Ozbrojených SR, kde Toderiška pôsobil ako zástupca veliteľa slovenského kontingentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies