Slovenskí a americkí experti si vymieňajú skúsenosti v boji s korupciou

NETKY.SK • 13 September 2010, 11:37 • 2 min
Slovenskí a americkí experti si vymieňajú skúsenosti v boji s korupciou

Slovenskí a americkí experti si vymieňajú skúsenosti v boji s korupciou

slovakia

left justify in out

img

Efektívny boj s korupciou je na programe dnešného workshopu konanom na pôde Justičnej akadémie v Pezinku. Zúčastňujú sa na ňom poprední experti na potláčanie korupcie z USA a Slovenska.
Odhaľovanie korupcie má veľký význam pri upevňovaní dôvery vo vzťahu k verejnosti, ústavným orgánom a ich činiteľom, ako aj voči medzinárodnému podnikateľskému prostrediu. Ako uviedol pri otvorení workshopu veľvyslanec USA v SR Theodore Sedgwick, "je potešiteľné, že súčasná vláda venuje zvýšenú pozornosť boju proti korupcii. Nestačí však len spoločensky konštatovať mieru korupcie, ale tiež vytvoriť podmienky na je potláčanie. USA tak ako Slovensko má tiež problémy s korupciou vo sfére verejných činiteľov, ale účinné legislatívne nástroje a opatrenia spôsobili, že USA sú v počte odhalených a potrestaných trestných činov korupcie lídrom vo svete".
Na slovensko-americkom workshope sa stretli odborníci z radov polície, justície a prokuratúry. "Začiatkom budúceho roka prebehne pomerne komplexná reorganizácia Policajného zboru najmä pre intenzívnejšie a efektívnejšie objasňovanie a vyšetrovanie závažnejších prípadov trestných činov korupcie a sofistikovaných foriem ekonomickej a finančnej kriminality, ktoré s korupciou úzko súvisia," uviedol štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Maroš Žilinka. "Boj proti korupcii je bez spolupráce a podpory verejnosti mimoriadne sťažený. Pripravíme preto návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupcie a závažnej finančnej kriminality, ktorý by mal znemožniť akty odplaty voči oznamovateľom. Tiež pripravíme pre ministerstvo spravodlivosti podklady na zmenu právnej úpravy inštitútu spolupracujúcej osoby využívaného pri objasňovaní korupcie a usvedčovaní jej páchateľa," dodal pre TASR Žilinka.
Niektoré súčasné kroky v boji s korupciou a klientelizmom načrtla štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti SR Mária Kolíková. Zdôraznila úsilie rezortu, aby všetky obchodné zmluvy týkajúce sa verejného obstarávania boli zverejnené a občanom dostupné na internetovej sieti. Rovnako by mali byť dostupné aj všetky rozhodnutia súdov. Ministerstvo na súdoch pripravuje call linku, ktorá bude prednostne slúžiť oznamovateľom korupcie a finančnej kriminality.
Počas workshopu poskytnú zástupcovia Úradu špeciálnej prokuratúry a Úradu boja proti korupcii Prezídia PZ prehľad o situácii na Slovensku v boji s úplatkárstvom. Lektori z USA ponúknu metódy, nástroje a techniky odhaľovania a dokumentovania korupcie vo verejných obstarávaniach. Tieto efektívne praktiky budú demonštrovať na konkrétnom príklade korupčného škandálu exkongresmana Randyho "Duke" Cunninghama.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies