Slovenskej ekonomike sa darí, do nového roka vstúpila tou správnou nohou

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 10:17 • 2 min
Slovenskej ekonomike sa darí, do nového roka vstúpila tou správnou nohou

BRATISLAVA - Podľa odhadu Štatistického úradu rástla slovenská ekonomika v prvom kvartáli tohto roka medziročne o 3,1 %, čo predstavuje mierne zrýchlenie oproti nadol revidovanému 3,0 % rastu za obdobie október až december 2016.

slovakia

left justify in out

Rast po sezónnom očistení na medzikvartálnej báze si udržal solídnu 0,8 % dynamiku z predchádzajúceho štvrťroka. Zamestnanosť v úvode roka spomalila dynamiku rastu na 2,%  medziročne z 2,4 % v závere minulého roka a na 0,3% medzikvartálne po 0,5 % raste v predchádzajúcom štvrťroku. Vývoj rastu HDP sa odhaduje podľa už zverejnených štatistík.

 

Očakáva sa, že hlavným motorom medziročného rastu bola spotreba domácností, ku ktorej sa pridala oživujúca sa investičná aktivita. Zahraničný obchod zrejme len marginálne prispel k rastu HDP. 

 

Spotreba domácností pravdepodobne zrýchlila dynamiku rastu, čo odzrkadľuje akcelerácia rastu maloobchodných tržieb, zlepšujúci sa trh práce s miernou nezamestnanosti v blízkosti dekádnych miním a dynamický rast miezd. Plusom je pretrvávanie nízko inflačného prostredia s nízkymi úrokovými sadzbami a uvoľnenými úverovými štandardmi pri spotrebiteľskej dôvere na predkrízových úrovniach.

 

Akcelerácia čerpania eurofondov z nového programového obdobia 2014-2020 by mal znamenať opätovný rast investičnej aktivity pri pokračovaní cyklického oživovania našich hlavných exportných partnerov. Hoci sa exportu darilo, ešte rýchlejšie rástli dovozy najmä na krytie robustného domáceho dopytu v podobe technológií či spotrebných tovarov. To by mohlo znamenať, že zahraničný obchod len marginálne prispel k rastu.

 

Aj vládny sektor prispieval k rastu HDP, pri relatívne pozvoľnom raste verejných výdajov, keď cítiť postupné fiškálne uťahovanie opaskov. Malo by dochádzať k opätovnej akcelerácii spolufinancovania eurofondov pri ďalšom rastom mzdových taríf a pri rôznych výdavkoch v rámci sociálnych balíčkov.

 

Globálne predstihové indikátory vrátane tých z eurozóny na čele s Nemeckom, našim hlavným obchodným partnerom, sa nachádzajú na cyklických maximách a hovoria o pokračovaní dynamického rastu ekonomiky, no reálne tvrdé dáta nie sú tak prehnane optimistické. Celkovo však obnova ekonomiky eurozóny pokročila z krehkej a hrboľatej smerom k stabilnejšej a širšej.

 

No riziká rastu pretrvávajú, jeho fundamenty sú cyklické a nie štrukturálne, keď reformné tempo v Európe je pomalé a zadlženie pomerne vysoké. Predpokladáme, že naša ekonomiky si udrží solídny rast približne na úrovni minuloročného tempa, keď ju bude ťahať spotreba domácností a najmä verejné investície.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies