Slovenského vojaka už tretí raz operovali, jeho stav je naďalej vážny

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 09:09 • 2 min
Slovenského vojaka už tretí raz operovali, jeho stav je naďalej vážny

BRATISLAVA – Slovenský vojak, ktorého vážne zranil útočník v Afganistane a spôsobil mu priestrel hrudníka, sa v Nemecku podrobil už tretej operácii.

slovakia

left justify in out

„Zákrok dopadol dobre a jeho stav je v súčasnosti bez komplikácií,“ povedal Vanga. Druhého ťažko zraneného vojaka s poranením hlavy naďalej udržiavajú v umelom spánku a jeho stav je stále vážny. „Lekári robia všetko pre to, aby zdravotný stav oboch zranených vojakov umožnil ich prevoz na Slovensko,“ uviedol hovorca ozbrojených síl Milan Vanga.

Dvaja slovenskí vojaci, ktorí v utorok 9. júla utrpeli ťažké zranenia pri útoku afganského vojaka na našu strážnu jednotku v afganskom Kandaháre, sa v Nemecku zotavujú v americkej vojenskej nemocnici pri Landstuhle. Tá poskytuje najvyššiu úroveň zdravotnej starostlivosti najmä pre vojakov zranených v operáciách v Iraku a Afganistane. Letecký transport z Kandaháru do Ramsteinu zabezpečili americké ozbrojené sily špeciálne upraveným lietadlom C-17 na prevoz ťažko zranených osôb. Rezort obrany potom umožnil rodinám zranených, aby s nimi boli v nemocnici. 

Útočník sa podľa medializovaných informácií volal Lambar Chán, niektoré zdroje ho označili menom Isanulláh. Bol príslušníkom Afganskej národnej armády a na slovenskú jednotku zaútočil 9. júla v afganskom Kandaháre. Išlo o tzv. "green-on-blue" útok, keď „spojenec“ útočí na koaličné sily. Strieľal zo strážnej veže medzinárodného letiska v Kandaháre smerom dovnútra vojenskej leteckej základne, kde práve mali výcvik slovenskí vojaci. O život prišiel 35-ročný čatár Daniel Kavuliak. Je prvou slovenskou obeťou v operácii ISAF v Afganistane a 55. slovenským vojakom, ktorý zomrel počas plnenia úloh v zahraničných misiách od roku 1993. Dvaja slovenskí vojaci boli zranení ťažko a štyria ľahko. Štyria ľahko zranení vojaci odmietli možnosť vrátiť sa domov a ostali slúžiť v misii. 

Útočník na slovenských vojakov neskôr ušiel z afganského väzenia, na slobodu mu pomohol strážnik jeho cely. Dvojica predstierala, že zadržiavaný muž je chorý a potrebuje ošetrenie vo vojenskej nemocnici. Hnutie Taliban potvrdilo, že strelec menom Isanulláh bol naň napojený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies