Slovenského pilota, ktorý opitý omdlel v kokpite prepustili na kauciu: Dostal aj výpoveď

NETKY.SK • 4 Január 2017, 11:10 • 2 min
Slovenského pilota, ktorý opitý omdlel v kokpite prepustili na kauciu: Dostal aj výpoveď

CALGARY - Slovenského pilota nízkonákladovej kanadskej leteckej spoločnosti Sunwing, ktorý sa v meste Calgary na Silvestra posadil do kokpitu dopravného lietadla pod vplyvom alkoholu, prepustili na kauciu 1000 dolárov. Informoval o tom dnes denník Calgary Herald.

slovakia

left justify in out

Muža, identifikovaného ako 37-ročného Miroslava Gronycha, vytiahli z kokpitu po tom, ako ho intoxikovaného našiel jeho kopilot. Následne ho zadržala polícia. Slovák bol v inkriminovanom čase poverený starostlivosťou a riadením lietadla, ktoré malo v posledný deň starého roka s 99 pasažiermi odštartovať do mexického Cancúnu.

 

Dostal výpoveď

Incident spôsobil odklad letu o niekoľko hodín. Miroslav Gronych, ktorý je v Kanade na pracovné víza, bol prepustený ešte v ten istý deň a musel polícii odovzdať svoj cestovný pas. Súdne dokumenty naznačujú, že pilot dostal v krajine zákaz riadiť akékoľvek lietadlo. Pred súd sa postaví vo štvrtok ráno.

 

Slovenského pilota vyhodila pražská spoločnosť Travel Setvice, pre ktorú niekoľko rokov pracoval. Gronych žil v Kanade so ženou a ročným dieťaťom. "Takéto správanie je neprípustné, v rozpore s prísnymi pravidlami a normami našej spoločnosti a je dôvodom pre okamžité zrušenie pracovného pomeru,“ cituje denník MF Dnes stanovisko spoločnosti Travel Service.

 

img

 

Ešte dve hodiny po zatknutí mu zistili v tele viac než trojnásobne väčšie množstvo alkoholu, než povoľujú predpisy. Voči zatknutému Slovákovi vzniesli obvinenie z prevzatia zodpovednosti nad lietadlom v nespôsobilom stave.

 

V Kanade je protiprávne, aby palubný personál nastúpil do práce do ôsmich hodín po konzumácii alkoholu. Niektoré letecké spoločnosti majú tieto opatrenia ešte prísnejšie. Patrí medzi ne i Sunwing, kde platí nulová tolerancia konzumácie alkoholu až do 12 hodín pred nástupom do služby.

 

Osoba, ktorá tieto predpisy poruší, je pozbavená povinností a začne sa voči nej vyšetrovanie. Všetci piloti musia mať tiež minimálny počet nalietaných hodín v komerčných dopravných lietadlách typu Boeing-737, uviedla hovorkyňa spoločnosti Sunwing Jacqueline Grossmanová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies