Slovenského Čističa ocenili na festivale Golden Eye v Gruzínsku

NETKY.SK • 4 Október 2016, 14:36 • 2 min
Slovenského Čističa ocenili na festivale Golden Eye v Gruzínsku

BRATISLAVA - Takmer pred rokom uviedli slovenskú drámu Čistič vo svetovej premiére na Medzinárodnom filmovom festivale vo Varšave a vstúpila do domácich kín. Film režiséra Petra Bebjaka však vo svete premietajú doteraz. S ocenením sa naposledy vrátil kameraman snímky Martin Žiaran. V gruzínskom Batumi získal špeciálnu cenu na festivale Golden Eye, ktorý je venovaný filmovej a televíznej kameramanskej tvorbe.

slovakia

left justify in out

Žiaran si tak pripomenul svoj úspech spred dvoch rokov, kedy bol na rovnakom festivale ocenený dvoma cenami za prácu na českom filme Hany, nakrútenom v jednom zábere. Tentoraz vyberali organizátori ocenených spomedzi 2223 filmových a televíznych diel z rovnej stovky krajín. Za prácu na Čističovi už Martina Žiarana ocenili na filmovom festivale v talianskom Lecce, tiež je držiteľom ceny Kamera 2015, udeľovanej Asociáciou slovenských kameramanov.

 

Koncom septembra získal Čistič niekoľko cien aj počas udeľovania Igricov, najstarších slovenských filmových ocenení. Noël Czuczor, predstaviteľ hlavnej postavy, si domov odniesol sošku Igrica v mužskej kategórii, jeho filmová partnerka Rebeka Poláková získala za svoj herecký výkon tvorivú prémiu. Tá patrí za réžiu filmu aj Petrovi Bebjakovi, ktorého najnovší kriminálny seriál Za sklom vstúpil minulý týždeň na televízne obrazovky. V súčasnosti nakrúca spolu so Žiaranom ďalší celovečerný film Čiara.

 

Na svojej festivalovej púti už slovenský Čistič prešiel kus sveta, videli ho diváci vo viacerých európskych krajinách, ale aj v USA, Indii a nedávno v Austrálii počas Českého a slovenského filmového festivalu. Od 6. októbra do 2. novembra bude súčasťou prehliadky Slovak Visual - Mostra do Cinema Eslovaco, ktorá prinesie kolekciu desiatich celovečerných a desiatku krátkometrážnych slovenských filmov do šiestich brazílskych miest.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies