Slovenské zdravotníctvo má ďalší problém

NETKY.SK • 10 December 2020, 15:02 • 2 min
Slovenské zdravotníctvo má ďalší problém

BRATISLAVA - Problémy v zdravotníctve sa Covidom19 nekončia. Slovensku chýbajú zdravotné sestry.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov, ktoré zverejnila Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek, sa situácia neustále zhoršuje. Na Slovensku chýba až 12 000 sestier. 

 

Ako uviedol riaditeľ komory Lukáš Kober, aktívne u nás vykonáva toto povolanie necelých 32 tisíc sestier. Priemer Európskej únie, je pritom je 8,4 sestry na 1 000 obyvateľov. U nás by sme tento stav dosiahli, ak by v zdravotníckej praxi bolo aktívnych aspoň 46 000 sestier.

 

Z roka na rok horšie

 

Situácia sa tento rok ešte zhoršila. Od začiatku mája do konca septembra, sa registrovalo iba 280 nových sestier "absolventiek" a 19 pôrodných asistentiek "absolventiek".

Na druhej strane, 288 zdravotných sestier ukončilo svoju činnosť z dôvodu odchodu do dôchodku. 


Ďalších 348 sestier si v tomto roku pozastavilo výkon svojej činnosti. Situácia v slovenských nemocniciach je tak viac ako kritická. Tieto čísla sa negatívne premietajú do fungovania ambulancií i nemocníc i do kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti. 

 

Platy i vzdelanie

 

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek  preto apeluje na vládu, aby bezodkladne poskytla pomocnú ruku pri vzdelávaní zdravotných sestier, ako i pri ich ohodnotení.


Výšku platu zdravotnej sestry ovplyvňuje u nás viacero faktorov. Okrem dĺžky praxe a dosiahnutého vzdelania, sa plat mení aj podľa pracovného zaradenia, miesta výkonu práce( nemocnica alebo ambulancia).

Platy sestier a zdravotníckych pracovníkov sa tiež líšia v závislosti od kraja. 

 

My a EÚ

 

Podľa zistení štatistického úradu, bola v minulom roku priemerná mzda v zdravotníctve a sociálnej pomoci na úrovni 1 128 eur.  
Takto vypočítaná mzda je však pre väčšinu zdravotných sestier na Slovensku len snom.

 

Do skupiny pre výpočet boli totiž zahrnutí aj lekári, či rôzni špecialisti. Ak sa slovenská zdravotná sestra aspoň priblíži k tejto sume, znamená to nekonečné množstvo odpracovaných hodín v rôznych príslužbách. 


V susednom Rakúsku je napríklad štandardom, že jedna sestra sa stará o najviac siedmych pacientov a jej plat sa pohybuje okolo 2 500 eur v hrubom. 

 

Čítajte tiež: Boris Kollár verejne sľúbil, že urobí všetko preto, aby zlepšil život na Slovensku



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies