Slovenské zdravotníctvo je podľa Druckera v rámci Európy štandardné. Uhádli by ste, na ktorom mieste sme?

NETKY.SK • 30 Január 2018, 14:41 • 2 min
Slovenské zdravotníctvo je podľa Druckera v rámci Európy štandardné. Uhádli by ste, na ktorom mieste sme?

BRATISLAVA - Umiestenie Slovenska v aktuálnom rebríčku EHCI považuje minister zdravotníctva Tomáš Drucker za dobrú správu pre zdravotníkov aj pacientov.

slovakia

left justify in out

"Som rád, že slovenské zdravotníctvo môžeme označiť, a nielen tými dátami, ktoré zverejnil EHCI za 2017, za štandardné v rámci Európy a nie to, ktoré je na chvoste," reagoval na umiestnenie Drucker.

 

V rebríčku Európskeho zdravotníckeho užívateľského indexu (EHCI - Euro Health Consumer Index), ktorý hodnotí zdravotné systémy z pohľadu pacienta, Slovensko obsadilo 13. miesto. Vlani bolo na 23. pozícii, no tohtoročným umiestnením predbehlo ostatné krajiny V4, ale napríklad aj Veľkú Britániu. Víťazom rebríčka sa stalo Holandsko, za ním sa umiestnili Švajčiarsko a Dánsko.

 

Podľa Druckera pomohlo zlepšeniu pozície Slovenska lepšie vykazovanie údajov, ako aj viaceré realizované zmeny v zdravotníctve. "Je to dobrá správa aj pre zdravotníckych pracovníkov, aj pre ľudí, aby sme sa nemuseli stále nejakým spôsobom iba haniť za to, ako je všetko zle. Vychádzame zhruba na rovnakej úrovni, teraz v tomto prípade lepšie ako Česko, výrazne lepšie ako Poľsko a Maďarsko a ostatné krajiny Európy," skonštatoval Drucker.

 

Rebríček sa zostavuje na základe hodnotenia pacientov alebo pacientskych organizácií. S tými sa podľa Druckera podarilo zlepšiť komunikáciu. Poukázal tiež na zlepšenie situácie s čakacími lehotami na CT vyšetrenia či operácie. Naopak, nedostatky sú v prevencii či rozsahu zdravotnej starostlivosti. "Okrem konkrétnych zmien vidíme, že mnohé veci aj kvalitou zverejňovania údajov nás posúvajú vpred," skonštatoval. Myslí si, že práve pre zlé údaje nebýva Slovensko dobre hodnotené a už v predchádzajúcom rebríčku mu patrilo lepšie umiestnenie.

 

Správa EHCI pripisuje zlepšenie umiestnenia SR najmä dobrému výsledku v oblasti dostupnosti zdravotnej starostlivosti. Jedným z pozitívne hodnotených indikátorov bola aj dostupnosť vyšetrenia na CT do 7 dní. Podľa Druckera k tomu prispela zmena vo financovaní vyšetrení na CT. Zvýšil sa tak počet vyšetrení a skrátilo čakanie. "Pacienti lepšie vnímajú aj stav našich urgentov a otázku tzv. čakačiek na veľké elektívne chirurgické zákroky," vymenoval Drucker.

Minister pripustil, že slovenské zdravotníctvo má stále nedostatky v oblasti prevencie, výstupov a liekov. "Mnohé zmeny sme už spustili, či už ide o transplantácie obličiek či o dialýzy," povedal. Pripomenul tiež začiatok ostrej prevádzky e-Zdravia, ktorého absenciu pretým EHCI Slovensku vyčítal.

Rebríček EHCI pozitívne hodnotil aj priamy prístup k špecialistom, aj keď na Slovensku existuje systém výmenných lístkov, keď sa bez odporúčania všeobecného lekára dá dostať len k niektorým špecialistom. Ako však upozornil riaditeľ Inštitútu zdravotnej politiky Martin Smatana, skóre nebolo maximálne. Health Consumer Powerhouse pritom pri hodnotení vychádzal z odpovedí pacientov.

 

EHCI je výročné hodnotenie národných európskych systémov zdravotníckej starostlivosti, zahŕňalo 35 krajín. Od roku 2005 ho zostavuje švédska organizácia Health Consumer Powerhouse. Slovenské zlepšenie je v aktuálnej správe označené ako prekvapujúco dobrý výsledok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies