Slovenské zbrane kupuje Cosa Nostra: Môžu končiť v rukách teroristov

NETKY.SK • 26 Júl 2016, 15:44 • 2 min
Slovenské zbrane kupuje Cosa Nostra: Môžu končiť v rukách teroristov

BRATISLAVA - Podľa denníka SME talianska mafia Cosa Nostra prerábala znefunkčnené zbrane kupované na Slovensku a predávala ich zločincom a teroristom.

slovakia

left justify in out

Sicílski mafiáni mali podľa Europolu kúpiť 160 expanzívnych zbraní za 45-tisíc eur od slovenskej spoločnosti AFG Security z Partizánskeho. „Pre liberálne zákony a cez prostredníka ich na Slovensku mohol kúpiť aj 51-ročný Carmelo Piacente a jeho 31-ročná priateľka Simona Pucciová,“ informuje denník, ktorý dodáva, že Piacente a Pucciová boli podľa Europolu súčasťou klanu Ceusi sicílskej mafie Cosa Nostra.

 

"Nemáme žiadne oficiálne informácie, že by sa u nás legálne zakúpené expanzné zbrane na Sicílii, nelegálne prerábali," povedal pre denník František Gajdoš z firmy AFG.

 

Podľa denníka The Guardian boli zbrane od firmy AFG použité pri útokoch islamistov na redakciu časopisu Charlie Hebdo a pri útokoch v Paríži v januári 2015, rovnako tak pri nevydarenom útoku na TGV vo Francúzsku minulý august. Tieto zbrane mali ísť cez mafiu.

 

Vyštrovatelia z Europolu si myslia, že niektoré zo 160 expanzívnych zbraní, ktoré získala mafia v Catanii, mohli skončiť na európskom čiernom trhu, kde nakupujú aj teroristi. „Zatiaľ nemáme všetky zbrane. Ešte stále je tu teda ohrozenie, že skončili v rukách teroristov,“ povedal pre Guardian vyšetrovateľ Europolu.

 

V Británii získali ďalší dôkaz o tom, že organizovaný zločin a islamisti majú veľmi blízky vzťah. Teroristická bunka v Londýne totiž nakúpila zbrane a príslušenstvo od svojho londýnskeho kriminálneho kontaktu.

 

Zbrane, ktoré našli v Catanii boli legálne predané firmou AFG Security, ale nelegálne aktivované na Sicílii. Dva mesiace po tom, ako našli zbrane v sicílskom prístave, britský gang sa pokúsil prepašovať najväčšiu zásielku expanzívnych zbraní do Veľkej Británie. Tieto zbrane taktiež pochádzali zo Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies