Slovenské vína sa preslávili vo svete kvalitou a originalitou

NETKY.SK • 7 Jún 2017, 19:22 • 2 min
Slovenské vína sa preslávili vo svete kvalitou a originalitou

BRUSEL - Vinársky svet už pozná kvalitné a originálne slovenské vína, ktoré víťazia aj na najprestížnejších súťažiach, povedala pre TASR enologička a degustátorka Edita Ďurčová. Na súťažiach podľa nej najviac boduje veltlínske zelené a slovenská odroda devín. Vína z malokarpatskej oblasti mohli tento týždeň ochutnať Bruselčania počas prvého festivalu slovenských vín v belgickej metropole.

slovakia

left justify in out

"Ja si myslím, že naše vína sa za tú krátku dobu, čo existuje Slovensko dokázali uplatniť na tých najprestížnejších svetových súťažiach a výstavách. Vinársky svet nás pozná, vníma, vie, že vyrábame skvelú kvalitu, vie, že máme originálne vína. Myslím si, že to je niečo, čo by malo naše povedomie pozdvihnúť minimálne tak, ako keď Peter Sagan získa titul majstra sveta," skonštatovala Edita Ďurčová.

 

Slovenské vína podľa nej dokážu osloviť zahraničných znalcov originalitou, novou arómou a harmonickou chuťou. Takéto vína si ľahko vyslúžia vysoké bodové hodnotenie odborníkov a dostanú sa aj k spotrebiteľom. Namiesto súperenia s konkrétnymi vínami zo zahraničia slovenským vinárom odporúča, aby boli sami sebou.

 

"Nikdy sa nesnažme byť lepší v niečom, ale byť iní. A vtedy možno budeme aj lepší. Vo víne je práve krásne to, že celý svet vína je veľmi pestrý. Koľko ľudí, toľko chutí a keď chceme konzumenta, milovníka vína upútať, musíme mu priniesť niečo, čo nepozná," vysvetlila slovenská enologička.

 

Poukázala na to, že na zahraničných súťažiach z malokarpatských oblastí žne najväčší úspech odroda veltlínske zelené. Z tejto odrody podľa Ďurčovej bodujú ľahšie suché vína, aj sladšie špeciály alebo archívne vína.

 

Z bielych vín vyzdvihla aj na Slovensku vyšľachtenú odrodu devín. "Má veľmi peknú sviežu kyselinku a je nesmierne originálny. Veľmi sa ľuďom páči," uviedla. Z červených vín z malokarpatskej oblasti odporučila frankovku modrú alebo svätovavrinecké.

 

Ďurčová pre TASR naznačila, že pozná dôvod, prečo sú slovenské vína čoraz populárnejšie nielen doma, ale aj v zahraničí: "Najväčšou devízou Slovenska nielen vo vinárskom sektore je ľudský potenciál. Jednoducho, naši vinári milujú svoju prácu, milujú tú pôdu, na ktorej sme sa všetci narodili, aj všetci naši predkovia; a vedia, že keď budú robiť víno s láskou, tak sa to ukáže. V pohári to spoznáte."

 

Okrem ochutnávky 29 druhov malokarpatských vín si návštevníci stredajšieho festivalu v Bruseli mohli kúpiť aj iné výrobky z hrozna - hroznové želé, vínové želé alebo prírodnú kozmetiku. Vínny festival zorganizoval Bratislavský kraj v spolupráci s Turizmom regiónu Bratislava a Malokarpatským osvetovým strediskom. Napriek nepriazni počasia na ochutnávku prišlo viac ako 200 hostí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies