Slovenské vedkyne sa môžu uchádzať o ocenenia v súťaži For Women in Science

NETKY.SK • 12 December 2016, 18:29 • 2 min
Slovenské vedkyne sa môžu uchádzať o ocenenia v súťaži For Women in Science

BRATISLAVA – Slovensko sa pripája ku krajinám, v ktorých majú ženy pôsobiace v oblasti vedy možnosť získať podporu prostredníctvom programu For Women in Science. Prihlásiť sa do projektu spoločnosti L'Oréal a organizácie OSN pre vzdelanie, vedu a kultúru UNESCO majú slovenské vedkyne do 28. februára 2017.

slovakia

left justify in out

Projekt, ktorý sa vo svete realizuje už 18 rokov, je v premiérovom ročníku na Slovensku určený ženám do 45 rokov, ktoré dosiahli hodnosť PhD. z definovaných odborov a dlhodobo sa venujú vedeckej činnosti. Vytvorené sú dve kategórie - pre vedkyne do 35 rokov a od 36 do 45 rokov vrátane. Svoje projekty môžu záujemkyne prihlásiť prostredníctvom stránky www.prezenyvovede.sk, kde získajú všetky potrebné informácie.

 

Finančnú odmenu vo výške 5000 eur môžu víťazky oboch kategórií využiť na vlastný výskum, ale tiež i na financovanie vysnívanej dovolenky či zabezpečenia stráženia detí. Okrem lokálneho programu ocenení má jedna z finalistiek možnosť účasti aj na medzinárodnom kole súťaže L'Oréal-UNESCO For Women in Science, International Rising Talents. Na tejto úrovni sa stretne 15 najúspešnejších vedkýň z celého sveta, ktoré si rozdelia odmenu v celkovej výške 225.000 eur.

 

"Dúfame, že náš program bude motiváciou aj pre mladé ženy, ktoré vedeckú kariéru zvažujú, a ktorých nadanie naša krajina potrebuje," uviedol generálny riaditeľ L'Oréal Slovensko Tomáš Hruška.

 

V tejto súvislosti poukázal na štúdiu z roku 2014 pre Nadáciu L'Oréal, ktorá preukázala, že ženy tvoria iba jednu tretinu všetkých vedcov a ich podiel sa znižuje spolu s rastúcou vedeckou kariérou. Štatistiky na Slovensku sú podobné. V roku 2015 na Slovensku pracovalo vo vede a výskume 5898 žien s VŠ vzdelaním 3. stupňa, čo tvorí necelých 36 percent vedeckej populácie na Slovensku.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies