Slovenské umelecké sklo nebude chýbať na svetovej výstave v Nemecku

NETKY.SK • 27 September 2010, 11:12 • 2 min
Slovenské umelecké sklo nebude chýbať na svetovej výstave v Nemecku

Slovenské umelecké sklo nebude chýbať na svetovej výstave v Nemecku

slovakia

left justify in out

img

Na medzinárodnom veľtrhu Glasstec v nemeckom Düsseldorfe bude od 28. septembra do 1. októbra slovenské sklárske umenie reprezentovať mladá výtvarníčka Petra Jureňová Vlhová. Na podujatí predstaví svoje novinky na ploche 73.000 metrov štvorcových vyše 1300 vystavovateľov z celého sveta .
      "Je to veľký veľtrh a medzinárodná odborná výstava sklárskej branže, dodávateľov skla. Neexistuje iné podobné, prípadne lepšie miesto na prezentáciu inovatívnych sklených produktov z celého sveta, na ich spracovanie a použitie," uviedla pre TASR riaditeľka občianskeho združenia Elpida Eva Rohrman Madová, ktoré je partnerom tohto výstavného projektu podporenom Ministerstvom kultúry a cestovného ruchu SR.
      Jureňovej sklenené objekty sú ojedinelé. Svedčí o tom skutočnosť, že boli vybrané a určené ako štátny dar pri summite Putin - Bush. Autorka absolvovala Vysokú školu výtvarných umení v Bratislave (2005). Venuje sa tvorbe umeleckého a úžitkového skla, dizajnérskej a interiérovej sklenenej tvorbe, maľbe na sklo, tvorbe sklenených šperkov a voľnej maľbe. Za svoje diela získala niekoľko domácich i medzinárodných ocenení. 
      Podľa kurátorky výstavy Ely Porubänovej originalitou invenčného prejavu sa radí k pozoruhodným autorom najmladšej generácie sklárskeho umenia. Pre ňu nie je sklo neosobný a krehký materiál, ale považuje ho za živú a dynamickú hmotu, ktorá sa rozlieva a mení tvary. Jej sklenené objekty majú živočíšny, biomorfný, tvarovo členitý a variabilný bunečný základ, v ktorom pulzuje život. V metaforách jej nových sklenených príbehov sa objavujú najmä paralely svetla a tmy, dňa a noci, hybných síl večného kolobehu prírody. Umelkyňa preferuje kontrastné kombinácie farieb a drahých kovov. Práve platina či zlato vo vzájomnej kombinácii dramatickej červenej a čiernej farby mení bežné sklenené médium v tajomne exkluzívne objekty. 
      Svoje tvorivé vízie koncentruje do originálne umelecky spracovaných sugestívnych inštalácií vrstvených objektov - mís, váz, pohárov a svietnikov na pomedzí voľnej umeleckej tvorby a úžitkového dizajnu. 

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies