Slovenské súdy pracujú pomalšie, počet nevyriešených sporov stúpa

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 14:55 • 2 min
Slovenské súdy pracujú pomalšie, počet nevyriešených sporov stúpa

BRATISLAVA - Občianske a obchodné spory na prvom stupni trvajú vyše 400 dní, SR má tiež najdlhšie konkurzné konanie spomedzi všetkých krajín EÚ (štyri roky).

slovakia

left justify in out

Slovenské súdy pracujú pomalšie a počet nevyriešených sporov stúpa, tvrdí Európska komisia (EK), ktorá uverejnila druhé vydanie porovnávacieho prehľadu EÚ v oblasti justície na podporu kvality, nezávislosti a efektívnosti justičných systémov v únii. "Porovnávací prehľad si všíma, že SR patrí medzi krajiny, ktoré majú k dispozícii širokú škálu hodnotiacich mechanizmov. SR aj naďalej zaostáva v oblasti dĺžky trvania súdnych konaní. Čas potrebný na vydanie rozhodnutia na prvom stupni sa predĺžil," hovorí Andrej Králik zo Zastúpenia EK na Slovensku. Porovnávací prehľad EÚ je informačný nástroj, v ktorom sa uvádzajú objektívne, spoľahlivé a porovnateľné údaje o justičných systémoch v členských štátoch.

 

Občianske a obchodné spory na prvom stupni trvajú vyše 400 dní. V rokoch 2010-2012 klesol počet vyriešených sporov o 17 percent a narástol počet prebiehajúcich sporov. SR má tiež najdlhšie konkurzné konanie spomedzi všetkých krajín EÚ (štyri roky). "Rezervy sú v oblasti vzdelávania sudcov v oblasti práva EÚ. V tejto oblasti sa v SR kontinuálne vzdeláva cez 20 percent sudcov, kým v takmer tretine štátov je to viac než 50 percent sudcov," dodal. Vnímanie nezávislosti súdnictva je na Slovensku najhoršie spomedzi všetkých 28 členských krajín, v porovnaní s predchádzajúcim obdobím (2010-2012) došlo podľa EK k zhoršeniu. "Pri hodnotení týchto ukazovateľov je potrebné vziať do úvahy, že správa je založená na dátach za rok 2012," ozrejmil Králik. Vo vzťahu k SR Komisia identifikovala súdnictvo ako prioritnú oblasť pre podporu zo štrukturálnych fondov v programovacom období 2014-2020. Peniaze EÚ môžu byt podľa Králika efektívne využité napríklad v oblasti vzdelávania sudcov, zlepšenia technického vybavenia súdov či posilnenia elektronizácie súdnictva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona