Slovenské súdnictvo bude drahé, náklady na reformu sa odhadujú na 345 miliónov Eur

NETKY.SK • 8 Február 2021, 10:43 • 2 min
Slovenské súdnictvo bude drahé, náklady na reformu sa odhadujú na 345 miliónov Eur

Reforma súdnictva by mala vyjsť Slovenskú republiku okolo 345 miliónov Eur.

slovakia

left justify in out

Celkové náklady na reformu navrhovanú Máriou kolíkovou sa podľa portálu odhadujú na 345 miliónov eur. Celkovo približne 285 miliónov eur by podľa portálu malo ísť v rámci chystanej reformy na zabezpečenie priestorov súdov, rozšírenie a modernizáciu všeobecných prvostupňových súdov či na zabezpečenie priestorov nového Najvyššieho správneho súdu SR.

 

img


„Peniaze zhltne aj plánovaný vývoj centrálnych informačných systémov, Centrálne digitalizácie stredisko a dátový sklad justície, hardwerová a softwerová modernizácia justície,“ píšu Webnoviny. Ďalšie finančné prostriedky si podľa portálu vyžiada vytvorenie analytických jednotiek súdnictva na Najvyššom správnom súde, Najvyššom súde a troch všeobecných odvolacích súdoch. Financovať reformu súdnej mapy by podľa portálu mali pomôcť aj zdroje z fondu obnovy vo výške 35 miliónov eur. „Z nich by sa mala uhradiť prestavba priestorov Špecializovaného trestného súdu a zabezpečiť priestory Najvyššieho súdu SR,“ uvádza portál.

Právnik Ján Ivančík z Transparency Interantional Slovensko  v tejto súvislosti pre Webnoviny.sk skonštatoval, že vopred odpovedať na otázku, akú hodnotu dostane občan za vynaložené prostriedky do reformy justície, je mimoriadne náročné. „Veľa bude závisieť od toho, aká bude finálna podoba zrealizovanej reformy a v akej miere sa v súčasnosti plánované očakávania podarí naplniť,“ povedal. Samotný rozpočet navyše podľa Ivančíka reflektuje nielen výdavky v oblasti financovania systému súdnictva, ale aj v oblasti informačných technológií.

Podľa Marianny Leontiev z Nadácie Zastavme korupciu majú investície do súdnej reformy potenciál výrazne skrátiť súdne konania, a to najmä cestou špecializácie sudcov a rovnomernejšieho prerozdeľovania spisov medzi sudcami. „Bude to však závisieť od finálnej podoby realizácie súdnej reformy,“ uviedla pre portál. Dodala, že za nevyhnutný v oblasti súdnictva považuje dôraz na investície do efektívneho elektronického systému súdov, ich komunikácie s verejnosťou a sprístupňovanie súdnych spisov v elektronickej podobe.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona