Slovenské startupy môžu očakávať investície za vyše 30 mil. eur

NETKY.SK • 6 Jún 2016, 12:06 • 2 min
Slovenské startupy môžu očakávať investície za vyše 30 mil. eur

BRATISLAVA – Slovenské startupy, teda začínajúce, rozvíjajúce sa firmy, môžu v najbližších 12 mesiacoch očakávať investície v desiatkach miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Investori v prípade zvažovania investovania hodnotia prioritne kvalitu tímu startupu, nasledujú vlastnosti produktu či služby a potenciál predaja. Vyplýva to z 3. ročníka prieskumu KPMG na Slovensku Startup Survey 2016, o ktorom dnes na brífingu informoval manažér spoločnosti Marek Masaryk.

 

"Na základe prieskumu KPMG ohľadom slovenského startup ekosystému sme zistili, že pre nasledujúce obdobie bude voľných viac ako 30 miliónov eur pre slovenskú startup komunitu, pre slovenských startupistov," priblížil Masaryk.

 

Podľa výsledkov Startup Survey 2016 zvýšilo minulý rok počet svojich investícií do startupov 77 % investorov. Štyria z desiatich respondentov z radov investorov sa zároveň vyjadrili, že do slovenských startupov už investovali viac ako 1 milión eur.

 

Startupisti podľa prieskumu vo väčšine využívajú na financovanie osobné úspory, a to až 71 %. Napriek pozitívnemu prístupu investorov sa podarilo získať externé financovanie iba necelej polovici slovenských startup projektov. Zvýšiť externé financovanie v nasledujúcich 12 mesiacoch však plánuje 87 % respondentov zastupujúcich startupy. Za prioritu to však považujú necelé dve tretiny opýtaných v prieskume. Hlavnými prioritami pre startupy na nasledujúci rok sú rast predaja (na prvom mieste pre 84 % respondentov) a vývoj produktu (75 %).

 

Podľa prieskumu KPMG generuje obrat 55 % slovenských startupov. Viac ako tri štvrtiny projektov majú okrem svojho zakladateľa aspoň jedného zamestnanca a priemerná veľkosť tímu je päť členov. Za minulý rok zvýšilo počet zamestnancov 56 % opýtaných a v horizonte 12 mesiacov plánuje zvyšovať počet zamestnancov až 90 % slovenských startupov.

 

Prieskum podľa Masaryka ukázal, že 73 % starupistov je mladších ako 35 rokov. Až 85 % startupistov má podľa jeho informácií vysokoškolské vzdelanie alebo profesionálnu (odbornú) kvalifikáciu. Približne 37 % startupistov má manažérske a ekonomické vzdelanie, s 25 % nasleduje IT vzdelanie.

 

Prieskum Startup Survey 2016 sa uskutočnil na jeseň 2015. Respondenti v prieskume reprezentovali jednu z piatich kategórií, a to zástupcovia startupov, investorov, korporácií, inštitúcií verejnej správy a tzv. startup spaces (inkubátory a podobne).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies