Slovenské predsedníctvo v EÚ sa zameria aj na eurofondy

NETKY.SK • 1 Júl 2016, 12:33 • 2 min
Slovenské predsedníctvo v EÚ sa zameria aj na eurofondy

BRATISLAVA - Slovenské predsedníctvo v Rade Európskej únie bude v oblasti eurofondov reflektovať na nedávnu reformu jej politiky súdržnosti.

slovakia

left justify in out

Zároveň vyhodnotí prínos nových prvkov a povedie diskusiu o možnostiach ďalšieho zvyšovania pridanej hodnoty európskych fondov po roku 2020. Informoval o tom v piatok úrad podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu Petra Pellegriniho v súvislosti so začiatkom predsedníctva SR v Rade EÚ v druhom polroku tohto roka.


"Našou ambíciou je zamerať sa na udržanie pozície politiky súdržnosti ako hlavnej investičnej politiky EÚ, ktorá generuje jasnú európsku pridanú hodnotu. V tomto kontexte budeme diskutovať o ďalšom zlepšovaní tejto politiky," vyhlásil Pellegrini. Európske fondy sú totiž dôležitým faktorom rastu ekonomiky. Snahou bude, aby využívanie eurofondov bolo rýchle, efektívne, jednoduché a prispelo k rozvoju a rastu regiónov EÚ.


Slovensko na základe Partnerskej dohody s Európskou komisiou môže v programovom období 2014 - 2020 využiť zo zdrojov EÚ celkovo 15,705 mld. eur. Dvanásť operačných programov, pri ktorých plní funkciu certifikačného orgánu ministerstvo financií, má celkovú alokáciu zo zdrojov EÚ 14,145 mld. eur. Tieto programy budú financované z Európskeho fondu regionálneho rozvoja, Kohézneho fondu, Európskeho sociálneho fondu, Iniciatívy na podporu zamestnanosti mladých ľudí a Európskeho rybárskeho a námorného fondu. Program rozvoja vidieka, pri ktorom je certifikačným orgánom ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, má alokáciu z peňazí EÚ 1,560 mld. eur.


Slovensko vyčerpalo z peňazí Európskej únie v novom programovom období 2014 - 2020 do 31. mája v troch z dvanástich programov 85,89 mil. eur. Znamená to 0,61 % z celkovej alokácie týchto programov 14,145 mld. eur bez Programu rozvoja vidieka. Prvý míľnik čerpania eurofondov nového obdobia 2014 - 2020 sa podľa pravidla n+3 bude odpočítavať k 31. decembru 2017. Dovtedy je potrebné využiť zo zdrojov EÚ spolu 556,63 mil. eur, teda 3,94 % celkovej alokácie dvanástich programov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies