Slovenské predsedníctvo v EÚ presadilo návrh o zrušení geoblokácie

NETKY.SK • 28 November 2016, 19:36 • 2 min
Slovenské predsedníctvo v EÚ presadilo návrh o zrušení geoblokácie

BRUSEL - Slovenskému predsedníctvu v Rade EÚ sa podarilo zabezpečiť všeobecnú dohodu členských štátov pre odbúranie obchodných bariér v internetovom obchode. Takzvaná neodôvodnená geoblokácia cez internet by mala byť minulosťou, uviedol dnes v Bruseli minister hospodárstva SR Peter Žiga na Rade EÚ pre konkurencieschopnosť, ktorej predsedal.

slovakia

left justify in out

Minister Žiga a eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bieňkowska na spoločnej tlačovej konferencii zhodnotili situáciu na jednotnom trhu EÚ, najmä z hľadiska podpory start-upov a inovácií a privítali rozhodnutie Spojeného kráľovstva podporiť jednotný európsky patent. Svoju podporu tomuto systému už oznámilo aj Nemecko. Postoj dvoch veľkých krajín EÚ podľa nich znamená zmenu vyše 40 rokov trvajúceho stavu a je dobrou správou hlavne pre malé a stredné podniky.

 

Komisárka pripomenula, že ministri dnes rokovali aj so zástupcami Európskeho združenie výrobcov automobilov (ACEA), kde po sérii emisných škandálov je snaha pohnúť sa dopredu, čo je v záujme celého európskeho priemyslu. Žiga upozornil, že Rada EÚ sa bude zaoberať touto záležitosťou začiatkom budúceho roka, keď návrh z dielne Európskej komisie zhodnotí Výbor Európskeho parlamentu pre vnútorný trh, ktorý má k nemu okolo 1200 pripomienok.

 

Podľa Žigu za hlavnú tému dnešných rokovaní možno považovať geoblokáciu, keď Rada EÚ len za päť mesiacov dokázala prijať návrh Európskej komisie. Exekutíva EÚ koncom mája predložila balík opatrení, ktoré okrem iného majú umožniť európskym spotrebiteľom a spoločnostiam kupovať a predávať výrobky a služby cez internet bez geografického blokovania (geoblokácia).

 

Žiga zdôraznil, že tento návrh v Rade ministrov prešiel kvalifikovanou väčšinou. Spresnil, že až 56 percent Európanov skúša nakupovať tovary cez internet (e-shop), ale až tretina nákupcov naráža na neochotu predajcov uskutočniť cezhraničný online obchod.

 

"Doteraz neplatili žiadne pravidlá a prevádzkovatelia internetových stránok mohli odmietnuť zákazníka napríklad zo Slovenska, ak chcel nakúpiť v Rakúsku," vysvetlil Žiga. Minister spresnil, že dnešná dohoda európskych ministrov, ktorú sa podarilo presadiť slovenskému predsedníctvu, odbúrala ďalšie bariéry v obchode a prináša niekoľko praktických vecí. Obchodníci využívajúci e-shop nebudú môcť odmietnuť zákazníka na základe občianstva inej členskej krajiny EÚ a budú musieť akceptovať jeho národnú platobnú kartu. Taktiež sa má zabrániť situáciám, že predávajúci cez online obchod nedodá zo zahraničia tovar klientovi.

 

"Je o tom veľká diskusia, ale je snaha o čo najväčšiu ochranu spotrebiteľov a tiež ochranu záujmov malých a stredných podnikateľov," zhodnotil úsilie o zrušenie geoblokácie. Spresnil, že prijatý návrh sa snaží o čo najlepšie podmienky pre obe strany - pre spotrebiteľov aj pre predajcov. Z tohto nariadenia o geoblokácii boli vyňaté niektoré typy obchodovania, napríklad telekomunikačné služby či nákup audiovizuálnych obsahov. Žiga pripomenul, že to sa bude riešiť v rámci iného balíka európskej legislatívy.

 

Štafetu už prijatého návrhu o geoblokácii od januára preberie maltské predsedníctvo a ak sa dohodne s europarlamentom, toto nariadenie by malo začať platiť od roku 2019.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies