Slovenské potravinárstvo je dlhodobo finančne podvyživené, PKS apeluje na prijať razantné kroky

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 14:7 • 2 min
Slovenské potravinárstvo je dlhodobo finančne podvyživené, PKS apeluje na prijať razantné kroky

BRATISLAVA - Slovenská republika zaostáva v hrubej potravinárskej produkcii, neustále sa jej zvyšuje negatívne saldo zahraničného obchodu s potravinami, má nízky podiel domácich výrobkov na pultoch maloobchodov a prepadá sa v rebríčkoch ekonomickej stability.

slovakia

left justify in out

Odvetvie slovenského potravinárstva je navyše dlhodobo finančne podvyživené, dokazovať to má rok 2017, v ktorom nebol poskytnutý ani jeden investičný stimul pre potravinársky priemysel. Uviedla to v správe o stave slovenského potravinárstva, predloženej na jej valnom zhromaždení minulý týždeň, Potravinárska komora Slovenska (PKS). Na valnom zhromaždení si potravinári zároveň opätovne zvolili za prezidenta komory Daniela Poturnaya.

„Na zlú situáciu v slovenskom potravinárskom priemysle upozorňujeme už niekoľko rokov. Vo všetkých ukazovateľoch sa potravinársky priemysel prepadá. Táto situácia je neudržateľná. Musíme zatiahnuť za ručnú brzdu a prijať razantné kroky na zlepšenie postavenia potravinárov. Posledná vec, ktorú by sme chceli robiť, je neustále len upozorňovať na problémy a každý rok konštatovať ešte väčší úpadok nášho priemyslu,“ uviedol k situácii prezident PKS Daniel Poturnay.

Potravinárska komora Slovenska (PKS) na základe správy predstavila na valnom zhromaždení svoju víziu do roku 2030 na zlepšenie situácie. Podľa nej má byť slovenské potravinárstvo moderné a konkurencieschopné odvetvie prinášajúce zdravé a inovatívne výrobky, so zníženým dopadom na životné prostredie. K naplneniu tejto vízie je podľa PKS potrebné na Slovensku zvýšiť potravinársku produkciu, aktívne zavádzať inovácie a výsledky výskumu do praxe a neustále zlepšovať podnikateľské prostredie.

PKS chce na zlepšenie situácie aj zintenzívniť svoju činnosť a plánuje väčšiu angažovanosť svojich členov. V rámci svojho fungovania zavádza viaceré zmeny, ktoré majú za cieľ posunúť celý slovenský potravinársky priemysel do 21. storočia. Cez väčšiu angažovanosť členov chce zabezpečiť posun v oblastiach, ktoré môžu ako potravinárske podniky priamo ovplyvniť. Má ísť najmä o zavádzanie nových postupov, inováciu výrobkov, aktívnu spoluprácu s akademickou obcou a propagačné aktivity potravinárskeho priemyslu v rámci SR a EÚ.

Komora zároveň plánuje pokračovať vo svojich projektoch zisťovania podielu vystavenia slovenských výrobkov na pultoch obchodov a podielu vystavenia privátnych značiek na pultoch v maloobchode, v interaktívnom kurze zdravého životného štýlu pre žiakov 5. ročníka základných škôl Hravo ži zdravo alebo v snahe o kultiváciu dodávateľsko-odberateľských vzťahov prostredníctvom Iniciatívy pre férový obchod.

"S nástupom nových technológií sa menia aj očakávania spotrebiteľa a jeho návyky a všetky tieto zmeny sa týkajú aj potravinárskeho priemyslu. Chceme ukázať, že naše odvetvie nie je označované vládou SR ako strategické náhodou. Chceme ho ďalej rozvíjať a ukázať, že dokážeme držať krok s rozvinutými krajinami,“ dodal Daniel Poturnay.

Potravinárska komora Slovenska pôsobí v Slovenskej republike od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 52 členov, z ktorých 7 sú kolektívni členovia. Najdôležitejšou prioritou, ku ktorej smerujú všetky jej aktivity, je ochrana spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu, a to nielen v Slovenskej republike, ale v rámci celej Európskej únie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona