Slovenské poľnohospodárske múzeum sa pripravuje na vrchol sezóny, v auguste príde 20.000 návštevníkov

NETKY.SK • 8 August 2012, 11:07 • 2 min
Slovenské poľnohospodárske múzeum sa pripravuje na vrchol sezóny, v auguste príde 20.000 návštevníkov

Slovenské poľnohospodárske múzeum sa pripravuje na vrchol sezóny, v auguste príde 20. 000 návštevníkov - Zaujímavosti Slovenské poľnohospodárske múzeum (SPM) v Nitre sa intenzívne pripravuje na vyvrcholenie tohtoročnej sezóny, ktoré je späté s medzinárodn

slovakia

left justify in out

img

Slovenské poľnohospodárske múzeum (SPM) v Nitre sa intenzívne pripravuje na vyvrcholenie tohtoročnej sezóny, ktoré je späté s medzinárodným poľnohospodárskym veľtrhom Agrokomplex. Podľa riaditeľa múzea Jozefa Bučku navštívi múzeum v auguste každoročne 20.000 ľudí. Okrem prehliadok objektov skanzenu pre nich múzeum pripravuje bohatý sprievodný program. V novovybudovanej expozícii Hospodársky dvor potešia najmä deti kone, šetlandské poníky, somár, ovce i kozy. „V septembri očakávame prírastok u poníkov, kobylka Salima privedie na svet žriebätko,“ konštatoval Bučka.

Pracovníci skanzenu Nitrianskej poľnej železnice pripravujú k výstave Agrokomplex parné rušne U 25001 a U 36001 z 50-tych rokov minulého storočia. Parné súpravy prevezú počas veľtrhu 15.000 návštevníkov po okruhu okolo skanzenu alebo zo stanice Skanzen po stanicu Brána a späť. „Škoda, že sa nenašli peniaze na opravu parného rušňa U 35901, nášho Križka, vyrobeného v roku 1918. Už druhú sezónu bude odpočívať v depe,“ konštatoval riaditeľ SPM.

Skanzen múzea spestria vo štvrtok 23. augusta historické traktory. Na jedinom celoslovenskom stretnutí historických traktorov, 5. ročníku Traktorparády, sa stretne vyše 25 funkčných traktorov starších ako 30 rokov. Návštevníci uvidia rôzne spôsoby štartovania motorov traktorov, ukážky jazdy v teréne, prácu traktora s prívesným a závesným náradím a strojmi. Nebudú chýbať ukážky žatvy a mlatby z minulosti, kde bude hnacím strojom parná lokomobila, predchodca traktora. V piatok 24. augusta sa v priestore skanzenu uskutoční 2. ročník celoslovenskej koseckej ligy v kosení lúk ručnými kosami. Vyše 40 koscov zo všetkých kútov Slovenska budú súťažiť v kosení ručnou kosou nielen na rýchlosť, ale aj na krásu. V sobotu 25. augusta vystrieda kosecké súťaženie historické senobranie. Oravský, liptovský, horehronský, zemplínsky, šarišský a považský folklór sa bude miešať v ukážkach kosenia trávy, hrabania, zvážania sena a spevov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies