Slovenské političky majú budúcnosť

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:08 • 2 min
Slovenské političky majú budúcnosť

Slovenské političky majú budúcnosť

slovakia

left justify in out

Hoci manželka prezidenta SR Silvia Gašparovičová nie je zástancom opatrení na presadzovanie žien do politiky, ako žena pozitívne vníma skutočnosť, že sa po prvý raz v histórii Slovenska dostala na najvyšší exekutívny post žena.
      "Ženy sa dokážu rýchlejšie rozhodovať, viac zasadzovať za určité veci, sú pracovitejšie, mnohokrát schopnejšie naplno využiť celý deň v prospech práce, kým muži sú od prírody pohodlnejší," myslí si prvá dáma. Podľa jej názoru aj výsledok našich volieb a to, že máme premiérku, ukázal, že muži, ktorí sa pohybujú na čele pravicových politických strán, nie sú až takí aktívni a presvedčiví, ako to ukázala žena. "Majú sa od nej čo učiť," uviedla v rozhovore pre TASR manželka prezidenta.
      Na príklade severských štátov poukázala na schopnosť žien presadiť sa aj v minulosti čisto mužskej záležitosti – politike. Na Slovensku to však ženy s ambíciou byť aktívne na politickej scéne majú vzhľadom na ekonomickú situáciu ťažšie. "Keď žena nemá doma pomoc k deťom, musí sa im naplno venovať, nemôže sa venovať ešte aj politike," opisuje realitu prvá dáma. Verí, že keď dôjde k zlepšeniu v tejto oblasti, aj viac žien nájde svoje uplatnenie v tejto špecifickej oblasti ľudskej činnosti.
      Jedným z cieľov manželky prezidenta bolo založiť na Slovensku obdobné združenie ako je Rada žien v Írsku, ktorého úlohou by bolo pripomienkovať zákony týkajúce sa sociálnej sféry, rodiny či detí. Predchádzajúcu vládu informovala o tejto iniciatíve, ktorú by mal pod patronátom Slovenský zväz žien. "Chce to vôľu na politickej scéne, aby zväz prijali ako partnera. Zatiaľ na to nebola, ale viem pochopiť, že všetko naraz nejde," uviedla. Spomínanej myšlienky sa nevzdáva a pokúsi sa ju presadzovať aj po nástupe novej vlády. "Verím, že budú naklonení tomu, aby sa veci týkajúce sa žien a rodiny zjednodušili a zlepšili," poznamenala.
      Spokojnosť vyjadrila s tým, že aj manželky prezidentov V4 majú možnosť pravidelne sa stretávať na pracovných rokovaniach. Aktivity prvých dám v stredoeurópskom regióne sú odlišné, nie všetky majú svoje vlastné projekty a podľa toho je aj hodnotená ich činnosť. "Najlepší prehľad o vnímaní prvej dámy ponúka internetová stránka," upozorňuje Gašparovičová. Spomenula, že pred jej príchodom do Prezidentského paláca stránka prvej dámy neexistovala. Dnes je prezentovaná v slovenskej i anglickej verzii, čo prispelo k zviditeľneniu postavenia manželky tretieho prezidenta SR. Dostávajú sa ku nej pozitívne ohlasy a pochvaly za jej prácu zo zahraničia, ale aj od ľudí doma, čo ju teší.
      Na otázku, či má vzor spomedzi prvých dám, odpovedala, že tak to nevnímala, ale páčilo sa jej, že Hillary Clintonovej bolo umožnené istý čas pokračovať v legislatívnej práci, čo by aj sama prijala. Vo svojej činnosti zameranej na vzdelávanie, zdravotníctvo a charitu si boli veľmi podobné s Barbarou Bushovou, s ktorou našli pri viacerých stretnutiach spoločnú reč o podobných projektoch, naposledy pri spoločnom obede v Bielom dome. Súčasnú prvú dámu USA Michelle Obamovú podľa dostupných informácií považuje za schopnú ženu a starostlivú matku.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies