Slovenské pivá bojujú o pivnú korunku

NETKY.SK • 4 Jún 2012, 19:03 • 2 min
 Slovenské pivá bojujú o pivnú korunku

Slovenské pivá bojujú o pivnú korunku - Gurmán Najlepšie slovenské pivá vyberú 19. júna v Bratislave na 6.

slovakia

left justify in out

img

Najlepšie slovenské pivá vyberú 19. júna v Bratislave na 6. ročníku prestížnej degustátorskej súťaže Slovenská pivná korunka. V súčasnosti jedinú súťaž svojho druhu na Slovensku, do ktorej sa môžu prihlásiť všetci slovenskí výrobcovia piva, vrátane mikropivovarov a malých reštauračných pivovarov, už tradične vyhlasuje Slovenské združenie výrobcov piva a sladu. Spoluorganizátormi podujatia sú Štátny veterinárny a potravinový ústav Bratislava, Štátna veterinárna a potravinová správa SR a Fakulta chemickej a potravinárskej technológie STU Bratislava. „Pivo, to je príbeh, ktorý sa začína pri pestovaní a výrobe surovín, pokračuje umením našich sládkov a vyvrcholí spokojným výrazom zákazníka nad oroseným pohárom. Súťaž nielenže vyberie tie najlepšie pivá tohto roku, ale je aj spôsobom, ako oceniť zanietenie a prácu tisícov ľudí, ktorí sa v našej krajine venujú výrobe sladu a piva. Lebo pivo si žiada celé srdce,“ uviedla Júlia Hurná, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

Výrobcovia môžu do anonymnej degustačnej súťaže prihlásiť všetky svoje vyrábané značky, okrem pív vyrábaných v licencii. Po druhý raz sa môžu prihlásiť aj mikropivovary a malé reštauračné pivovary, ktoré budú súťažiť v dvoch samostatných kategóriách. Svoje výrobky môžu záujemcovia prihlásiť do kategórie svetlé pivá 10%, svetlé pivá 12%, tmavé pivá a novou súťažnou kategóriou sú miešané a ochutené pivá typu radler (citrónové). Reštauračné pivovary budú súťažiť v kategórii svetlé a tmavé pivá z mikropivovarov. V rámci degustácií sa bude v nesúťažnej prehliadke hodnotiť aj kategória nealkoholických pív dodávaných na slovenský trh, a zároveň miešané a ochutené pivá typu radler s inými ako citrónovými príchuťami a v nealkoholických verziách. „Kategória ochutených pív zaznamenáva v poslednej dobe rastúci úspech, a preto je prirodzené, že jej dávame šancu súťažne sa prezentovať,“ uviedla Júlia Hurná s tým, že v rámci tejto kategórie budú hodnotiť najrozšírenejšiu, citrónovú príchuť a v nesúťažnej prehliadke aj ďalšie chuťové varianty.

Kvalitu prihlásených pív a víťazov určí na základe anonymného hodnotenia porota, ktorú tvoria najuznávanejší slovenskí odborníci na pivo vrátane sládkov. Úlohou posudzovateľských komisií bude anonymne ohodnotiť všetky nominované vzorky, ktoré splnili súťažné kritériá. Práca hodnotiteľov sa sústredí predovšetkým na chuť, vôňu a celkový dojem z piva. Hodnotenie sa uskutoční 19. júna v priestoroch Štátneho potravinového a veterinárneho ústave Bratislava a výsledky slávnostne vyhlásia do konca júna.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies