Slovenské osobnosti žiadajú oslobodenie ukrajinského režiséra O. Sencova

NETKY.SK • 23 August 2018, 13:57 • 2 min
Slovenské osobnosti žiadajú oslobodenie ukrajinského režiséra O. Sencova

BRATISLAVA - Viac ako 40 osobností vyzvalo politikov, aby konali v prípade uväzneného ukrajinského režiséra a postavili sa na stranu demokratických hodnôt. Novovzniknutá platforma Slovensko a Česko za Olega Sencova vo štvrtok spustila kampaň #FreeOlegSentsov a apeluje na spoločnosť, aby nebola ľahostajná.

slovakia

left justify in out

"Tak ako v roku 1968 o osude okupovaného Československa, tak sa aj dnes o živote Olega Sencova a ďalších ukrajinských väzňov rozhoduje za hrubými stenami Kremľa. Tak ako v roku 1968 sa obeťami mocenskej svojvôle agresívneho štátu stali českí a slovenskí občania, tak aj dnes ruské vedenie na čele s Vladimirom Putinom je pripravené v záujme svojich mocenských zámerov obetovať život Olega Sencova iba preto, že sa nezmieril s ruskou inváziou, okupáciou a ilegálnou anexiou Krymu," povedal podporovateľ platformy, politológ Grigorij Mesežnikov. Anexiu Krymu porovnáva s okupáciou Československa v roku 1968.

 

Na prepojenie medzi udalosťami z roku 1968 so súčasnou politikou prezidenta Vladimira Putina upozornili členovia iniciatívy v otvorenom liste adresovanom prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru-SD) a predsedovi Národnej rady SR Andrejovi Dankovi (SNS). Na portáli changenet.sk ho môže podpísať aj verejnosť.

 

V rámci kampane pripomínajú vo videoodkazoch základné ľudské práva, ktoré sú prioritami demokratických krajín, režisér Martin Šulík, predseda SAV Pavol Šajgalík, herečka Táňa Pauhofová alebo spisovateľ Michal Havran. Jednotlivé videá postupne pribúdajú na youtubovom kanáli Slovensko a Česko za Olega Sencova. "Platformu sme založili, aby sme vytvorili verejné povedomie o prípade Olega Sencova, aby sme upozornili slovenských a českých občanov na súvislosti s historickými udalosťami," povedala jedna zo zakladateliek platformy Eva Križková.

 

Ukrajinský režisér Oleg Sencov začal držať v ruskom väzení protestnú hladovku pred viac ako troma mesiacmi 14. mája 2018. Bojuje za svoju slobodu a oslobodenie ďalších 63 ukrajinských politických väzňov. Na jeho podporu sa ozývajú tak ľudskoprávne organizácie, ako aj osobnosti svetovej kinematografie a médiá.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona