Slovenské osobnosti favorizujú vo finále Francúzov

NETKY.SK • 9 Júl 2016, 12:28 • 2 min
Slovenské osobnosti favorizujú vo finále Francúzov

BRATISLAVA - Finále futbalových ME 2016 vo Francúzsku (hrá sa v nedeľu 10. júla o 21.00 h na parížskom štadióne Stade de France) síce obstarajú domáci výber s reprezentáciou Portugalska a slovenské mužstvo je navyše už viac ako týždeň z kontinentálneho šampionátu doma, rozhodujúci súboj však pod Tatrami bude aj tak lákať.

slovakia

left justify in out

Viacero slovenských futbalových osobností má v súvislosti s Francúzskom či majstrovstvami Európy veľmi príjemné spomienky, pre agentúru SITA prezentovali svoje názory na blížiace sa vyvrcholenie ME 2016.


Názory osobností pred nedeľňajším finále XV. majstrovstiev Európy vo futbale vo Francúzsku:

Dušan Tittel (bývalý československý a slovenský reprezentant, legionárčil vo Francúzsku): "Francúzi sa zo začiatku turnaja pomalšie rozbiehali. Postupom času však podávali stále lepšie a lepšie výkony a semifinále s Nemeckom zvládli veľmi dobre. Portugalčania v súboji o finále podali kvalitný výkon a zvíťazili vďaka krásnej hlavičke Cristiana Ronalda. Osobne považujem za favorita finále Francúzov. Majú kvalitné a vyvážené mužstvo, výhodou môže byť aj domáce prostredie. Pôsobia veľmi konzistentným dojmom, čo je zásluha trénera Didiera Deschampsa. Pamätám sa ešte z hráčskych čias, keď som proti nemu hral, že to bol tvrdý a nekompromisný stredopoliar. Zo žiadneho súboja neodtiahol nohu, často fauloval. Bola to taká pracovitá myšička, typ poctivého futbalistu. Túto vlastnosť prenáša aj teraz ako tréner na svojich zverencov. Základom všetkého je vždy silná defenzíva. Pred začiatkom turnaja sa nebál urobiť tzv. nepopulárne opatrenia, keď z nominácie vynechal Karima Benzemu. Na úspechu Francúzska v doterajšom priebehu ME má výrazný podiel."

Vojtech Christov (bývalý medzinárodný rozhodca, účastník viacerých vrcholných podujatí, hlavný arbiter finále ME 1984 vo Francúzsku): "Čaká nás vyvrcholenie nezvyčajne dlho trvajúceho európskeho šampionátu. Pre domácich Francúzov je veľkolepé, že sa dostali do finále, celá krajina bude žiť týmto zápasom a všade bude vládnuť dobrá atmosféra. Portugalsko by som nepodceňoval, ale keď to zhrnieme, Francúzsko sa javí ako favorit. Začína sa od stavu 0:0 a rozhodujú góly. Možno sa dočkáme aj nejakého prekvapenia, v závere sa možno rozstrieľa Cristiano Ronaldo, ktorý je mimoriadne potentný strelec. Je to otvorené, ale misky váh sú mierne naklonené na stranu domácich Francúzov."

Alexander Vencel st. (v drese Československa majster Európy 1976): "Po tom všetkom, čo som na ME videl, sa prikláňam k tomu, že kontinentálnymi šampiónmi sa stanú Francúzi. Nechcem podceňovať Portugalčanov, ale medzi finálovými súpermi vidím kvalitatívny rozdiel. Francúzsko považujem za favorita finále, v jeho prospech môže priaznivo zahrať aj domáce prostredie. Zápas sa skončí tesným výsledkom, tipujem 2:1 pre Francúzov. V ich tíme sa mi veľmi páči Antoine Griezmann. Francúzsko disponuje väčším počtom tzv. veľkých futbalistov ako má Portugalsko, a nie vždy musí stačiť na víťazstvo Cristiano Ronaldo a k nemu jeden-dva dobré výkony. Mužstvo Didiera Deschampsa má navrch na každej pozícii, od brankára, cez obranu, stred poľa až po veľmi silnú útočnú dvojicu. Portugalčania postupovali turnajom remízami a penaltami, až v semifinále s Walesanmi konečne vyhrali aj v riadnom hracom čase. Francúzi podľa môjho názoru kráčali pevnejším krokom, ich hra má vyššie parametre ako tá portugalská."

Szilárd Németh (bývalý slovenský reprezentant, v roku 2006 skóroval pri víťazstve SR nad Francúzskom 2:1 na Stade de France): "Myslím si, že čo sa týka hernej stránky, Francúzi sú vo finále zaslúžene. Hrajú v domácom prostredí a dá sa povedať, že ich výkony boli z ich strany solídne. Portugalsko už nie je tým starým dobrým Portugalskom spred desiatich rokov. V základnej skupine ma svojimi výkonmi nepresvedčilo, ale vo vyraďovacej fáze už hrá veľmi umne, takticky a účelovo. Nedá sa povedať, že by bol niekto vyslovene favoritom duelu. Portugalsko aj Francúzsko hrávajú zo zabezpečenej obrany a skôr sa spoliehajú na rýchle brejky. Myslím si, že uvidíme opatrný zápas z oboch strán a padne málo gólov."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona