Slovenské nemocnice platia horšie ako grécke, sťažujú sa dodávatelia

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 15:48 • 2 min
Slovenské nemocnice platia horšie ako grécke, sťažujú sa dodávatelia

BRATISLAVA - Dlh štátnych nemocníc voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok narástol na 127 miliónov eur. Tí poukazujú na to, že slovenské verejné zdravotníctvo dosiahlo v platobnej neschopnosti horšiu úroveň ako Grécko.

slovakia

left justify in out

Vyplynulo to z informácií medzinárodnej asociácie dodávateľov EUCOMED. Podľa údajov z marca 2015 verejné zdravotníctvo v Grécku evidovalo oneskorenie platieb voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok 410 dní, na Slovensku to bolo o 81 dní viac.

 

"Naša asociácia, združujúca takmer 30 podnikateľských subjektov v segmente zdravotníckych pomôcok na Slovensku, už eviduje oneskorenie platieb voči našim dodávkam v priemere až 491 dní, čím sa platobná disciplína zo strany štátu a verejného zdravotníctva voči nám dostala až na posledné miesta krajín Európskej únie," tvrdí Linda Bologna, výkonná riaditeľka SK-MED. Niektoré z pohľadávok majú byť po lehote splatnosti aj tri roky.

 

Spod kontroly sa podľa SK-MED vymyká i zadlžovanie štátnych nemocníc. Tie majú voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok združených v Asociácii SK-MED ku koncu prvého štvrťroka dlh presahujúci spomínaných 127 miliónov eur. Medziročne tak dochádza k takmer 25-percentnému nárastu pohľadávok.

 

To Bologna označila za "nielen neúnosný, ale z hľadiska platných legislatívnych ustanovení Obchodného zákonníka či platnej smernice EÚ o boji proti oneskoreným platbám aj nekorektný prístup štátu a jeho orgánov voči dodávateľom zdravotníckych pomôcok“.

 

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR, ktoré má štátne nemocnice v pôsobnosti, tvrdí, že situáciu rieši a celkové tempo zadlženosti sa darí znižovať už tretí rok po sebe.
      

"Celkové záväzky vzrástli v roku 2014 o 70,2 milióna eur, čo je pomalšie tempo v porovnaní s rokom 2013 o 10,1 milióna eur," povedala pre TASR riaditeľka komunikačného odboru rezortu Zuzana Čižmáriková. V roku 2013 šlo o 80,3 milióna eur, v roku 2012 o 82,1 milióna eur.
      

"Celkové záväzky dosiahli ku koncu roku 2014 hodnotu 436 miliónov eur. Po lehote splatnosti je 318 miliónov eur a v lehote splatnosti 118 miliónov eur," dodala.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies