Slovenské nemocnice obnovia výpočtovú techniku, avizuje ministerstvo

NETKY.SK • 7 Marec 2018, 15:44 • 2 min
Slovenské nemocnice obnovia výpočtovú techniku, avizuje ministerstvo

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva SR (MZ) ukončilo ďalšie centrálne obstarávanie, týka sa výpočtovej techniky. Ako informovala v stredu hovorkyňa MZ Zuzana Eliášová, rezort vybral v elektronickej aukcii dvoch dodávateľov, s ktorými podpísal rámcové dohody na obdobie troch rokov.

slovakia

left justify in out

Kritériom pre vyhodnotenie ponúk bola najnižšia cena. Pri konkrétnych dodávkach pre jednotlivé nemocnice budú dodávatelia medzi sebou ešte súťažiť v ďalšom - druhom kole aukcie. "V prípade centrálneho obstarávania CT prístrojov sa nám jednoznačne ukázalo, že dvojkolové aukcie dokážu ušetriť významné finančné prostriedky. Preto sme obdobný postup zvolili aj v prípade výpočtovej techniky,“ konštatoval minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Zdravotnícke zariadenia budú môcť nakupovať počítače, monitory, notebooky, tlačiarne, či multifunkčné zariadenia. Ich súčasťou bude zároveň nevyhnutný softvér a technická podpora v rozsahu troch alebo piatich rokov, podľa požiadavky konkrétnej nemocnice. Podľa predbežného odhadu ministerstva bude obnovených asi 15 tisíc kusov techniky. "Naším zámerom je okrem zvyšovania efektivity aj zlepšovanie pracovných podmienok lekárov a zdravotníckych pracovníkov. Moderná technika je jedným z predpokladov úspešného fungovania projektu eZdravie, rovnako je dôležitá aj pri implementácii systému DRG. Ich benefity v konečnom dôsledku pocíti tak personál nemocníc ako aj pacienti,“ poznamenal Drucker.

Centrálne obstarávanie výpočtovej techniky začal rezort zdravotníctva v októbri 2017 oznámením vo Vestníku verejného obstarávania ako aj v Európskom vestníku verejného obstarávania. Predpokladaná hodnota tejto zákazky bola stanovená na viac ako 11 mil. eur s daňou z pridanej hodnoty (DPH). Ako zverejnilo ministerstvo zdravotníctva, úspešní uchádzači ponúkli sumu o 871 tisíc, resp. o 850 tisíc eur nižšiu. V rámci prvej elektronickej aukcie svoje ponuky znížili o viac ako 20 %.

"Vzhľadom na to, že ide o rámcové dohody, dané sumy predstavujú horný limit, ktorý nemusí byť vyčerpaný. Ďalšiu úsporu očakávame aj pri tzv. sekundárnych elektronických aukciách medzi týmito dvomi úspešnými dodávateľmi,“ dodal Drucker. Centrálne obstarávanie sa týka viac ako 100 zariadení. Okrem nemocníc (rozpočtových a príspevkových organizácií, či akciových spoločností v pôsobnosti rezortu zdravotníctva) ide aj o neziskové organizácie a štátne podniky v pôsobnosti rezortu. Ministerstvo očakáva, že prvé kusy centrálne zakúpenej kancelárskej techniky budú do nemocníc dodané ešte v prvom štvrťroku 2018.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona