Slovenské národné múzeum zatvorili, galéria má priesaky

NETKY.SK • 5 Jún 2013, 16:09 • 2 min
Slovenské národné múzeum zatvorili, galéria má priesaky

BRATISLAVA - Slovenské národné múzeum a Slovenská národná galéria pripravujú svoje sídla na zvyšujúcu sa hladinu Dunaja v Bratislave. Slovenské národné múzeum (SNM) oddnes do odvolania zatvorilo pre verejnosť sídelnú budovu na Vajanského nábreží v bratislavskom Starom Meste.

slovakia

left justify in out

"Výstavné priestory Slovenskej národnej galérie (SNG) sú otvorené pre verejnosť, pokiaľ Magistrát mesta Bratislavy neuzavrie Rázusovo nábrežie," informovala agentúru SITA manažérka pre publicitu SNG Daša Dúbravová. Podľa člena krízového štábu v SNM a štatutárneho zástupcu generálneho riaditeľa SNM Milana Rybeckého, v sídle národného múzea, ktoré sa nachádza hneď na staromestskom nábreží Dunaja, zatiaľ priesaky vody nie sú. Preventívne však vysťahovali zbierky zo suterénnych priestorov. V sídelnej budove SNM sídli riaditeľstvo národného múzea, Prírodovedné múzeum SNM, odborná knižnica a z Múzejnej ulice je vstup do Detského múzea SNM.

Slovenská národná galéria sa začala, rovnako ako národné múzeum, na prípadné zatopenie pripravovať v utorok 4. júna. "Hneď ako sa začala dvíhať hladina Dunaja, zaviedli sme povodňovú hliadku a neustále monitorujeme všetky suterény objektov areálu SNG," uvádza sa vo vyhlásení SNG, ktoré SITA poskytla Dúbravová. Národná galéria operatívne dokúpila čerpacie zariadenie, ktoré je v stálej prevádzke. V sídelnej budove SNG, ktorú čaká veľká rekonštrukcia, sa totiž objavujú malé priesaky v suteréne. Z preventívnych dôvodov preto galéria ešte v utorok evakuovala tranzitný depozitár zo suterénu Esterházyho paláca na Námestí Ľ. Štúra. "Zároveň sme urobili protipovodňovú zábranu na nádvorí SNG z Rázusovho nábrežia, ktoré je jedinou uzavretou časťou SNG, kde však momentálne neprebiehajú žiadne akcie," dodáva sa v dnešnom vyhlásení SNG. 

Slovenská filharmónia, ktorej sídlo - nedávno zrekonštruovaná Reduta, sa nachádza tiež v blízkosti bratislavského dunajského nábrežia, zatiaľ obmedzenia neavizuje, agentúre SITA to potvrdila tlačová tajomníčka filharmónie Martina Tolstova. 

Podľa informácií zo SHMÚ, kulmináciu v Devíne očakávajú vo štvrtok 6. júna popoludní na úrovni 940 až 960 cm. "V Bratislave očakávame kulmináciu taktiež vo štvrtok 6. júna, ale vo večerných hodinách, na úrovni 990 až 1020 cm," uviedla hydrologička SHMÚ Michaela Mikuličková. Ako doplnila hydrologička SHMÚ Katarína Matoková, "predpokladané kulminačné prietoky v týchto vodomerných staniciach budú na úrovni zodpovedajúcej hodnote 50- až 100-ročného maximálneho prietoku, avšak hodnotu 100-ročného prietoku s najväčšou pravdepodobnosťou neprekonajú". Hladiny riek Morava a Dunaj neustále stúpajú a v Bratislave sa už Dunaj blíži k 10 metrom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies