Slovenské národné múzeum pripravilo výstavu Štýl a móda 60. rokov

NETKY.SK • 1 Február 2013, 08:29 • 2 min
Slovenské národné múzeum pripravilo výstavu Štýl a móda 60. rokov

Slovenské národné múzeum pripravilo výstavu Štýl a móda 60. rokov - Môj dom Slovenské národné múzeum (SNM) vo svojej hlavnej budove v Bratislave pripravilo novú výstavu s názvom Štýl a móda 60.

slovakia

left justify in out

img

Slovenské národné múzeum (SNM) vo svojej hlavnej budove v Bratislave pripravilo novú výstavu s názvom Štýl a móda 60. rokov. Potrvá do 15. septembra a priebežne ju budú dopĺňať rôzne sprievodné podujatia.

"Je to naša ďalšia výstava o živote človeka v minulom storočí v bývalom Československu. Je o kultúre všedného dňa z tejto legendárnej doby, keď sa menil spôsob života, využívanie voľného času, mohlo sa cestovať do zahraničia a spoznávať nové veci. Nie je to výstava o politike, ale o snoch, túžbach a nádejach občanov," na dnešnej tlačovej konferencii povedala komisárka výstavy Gabriela Podušelová zo SNM.

ntelektuálna a umelecká tvorivosť

Podľa organizátorov to bolo obdobie politického uvoľnenia, čo prinieslo nevídané spestrenie spoločenského a občianskeho života. V oblasti kultúry a umenia vyvolalo vlnu intelektuálnej a umeleckej tvorivosti dovtedy utlačenej a deformovanej mocou dvoch totalitných režimov počas 40. a 50. rokov, vďaka ktorej nadobudlo obdobie 60. rokov legendárny rozmer. Menila sa móda, štýl bývania či trávenie dovolenky. Začala sa éra bigbítu, vo výtvarnom umení, filme, literatúre a inej kultúre vzniklo množstvo vynikajúcich umeleckých diel.

"Československý film bol vtedy považovaný za zázrak a získali sme dvoch Oscarov za filmy Ostro sledované vlaky a Obchod na korze. Na vynikajúcej úrovni bola aj úroveň filmového plagátu. Tiež výrobky z keramiky, porcelánu a skla boli svetovou špičkou," konštatoval Andrej Karaffa. Ďalší spoluautor výstavy Peter Timfold pripomenul, že po veľkom úspechu Československa na svetovej výstave EXPO '58 v Bruseli sa podľa návrhov našich umelcov menil štýl dizajnu v rôznych výrobkoch všeobecného užívania či ako dekoračných diel v domácnostiach.
Exponáty poskytlo 26 zberateľov

Svoje exponáty poskytlo celkove 26 zberateľov. Ďalšie sú z Historického múzea SNM, Slovenského centra dizajnu, Múzea obchodu a spoločnosti Destin. Životný štýl a kultúru Československo úspešne prezentovalo na svetovej výstave Expo 1967 v Montreale. 

Príbeh Československa 60. rokov oslneného dočasným uvoľnením politických pomerov skončil náhle obsadením vojsk Varšavskej zmluvy v auguste 1968 a následnou normalizáciou.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies