Slovenské národné divadlo uvedie v novej sezóne 19 premiér

NETKY.SK • 18 August 2011, 15:33 • 2 min
Slovenské národné divadlo uvedie v novej sezóne 19 premiér

Slovenské národné divadlo uvedie v novej sezóne 19 premiér

slovakia

left justify in out

img

Činohernou inscenáciou Coriolanus anglického dramatika Williama Shakespeara otvorí 9. septembra Slovenské národné divadlo svoju 92. sezónu. Deň na to ponúkne súbor opery otvárací galakoncert sezóny, baletný súbor začína sezónu 16. septembra premiérou baletu Malý princ.
      V nadchádzajúcej 92. sezóne ponúkne slovenská prvá divadelná scéna 74 titulov, z toho bude až 19 premiér, v pláne sú aj koncerty, stretnutia s osobnosťami aj výstavy. V septembri pripravuje SND tri premiéry a dve stretnutia s osobnosťami, ktoré tvorili a tvoria históriu našej prvej opernej scény.
      Na galakoncerte 10. septembra sa predstavia českí, maďarskí, poľskí a slovenskí umelci, v tejto zostave reprezentantov jednotlivých krajín je koncert venovaný dvadsiatemu výročiu vzniku Vyšehradskej skupiny, ktorej v prvom polroku 2011 predsedala Slovenská republika.
      Baletný súbor pripravil na 16. septembra 2011 prvú premiéru novej sezóny, tanečnú rozprávku Malý princ na námet Antoina de Saint-Exupéryho, na hudbu Michala Pavlíčka v choreografii Ondreja Šotha.
      Činohra uvedie v septembri dve premiéry. Tracy Letts patrí medzi najznámejších amerických autorov, za hru August: Stratení v Oklahome získal v roku 2008 Pulitzerovu cenu. Je to krutá analýza nefungujúcich rodinných vzťahov, straty ilúzií i životných zlyhaní, ktoré ukrýva takmer každá rodina, premiéra tejto hry je 23. septembra. Jeden z najpopulárnejších komediálnych dramatikov súčasnej medzinárodnej scény Peter Quilter situuje dej šarmantnej hry s názvom Je úžasná! do polovice štyridsiatych rokov v New Yorku. Je to pravdivý príbeh Florence Foster Jenkinsovej, najhoršej speváčky na svete, ktorý stále zabáva divákov v desiatkach vypredaných divadiel. Premiéra sa uskutoční 24. septembra.
      Dvaja poprední sólisti Opery SND si pripomínajú v tomto období životné jubileá, s Elenou Kittnarovou sa milovníci opery stretnú 11. septembra a so súčasným riaditeľom Opery SND, rovnako jubilantom Petrom Dvorským, 24. septembra. Od pondelka 15. augusta sú už otvorené aj obe pokladnice divadla v historickej aj novej budove SND. TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažitková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona