Slovenské národné divadlo uvedie premiéru opery Židovka

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 14:42 • 2 min
Slovenské národné divadlo uvedie premiéru opery Židovka

BRATISLAVA – Opera Slovenského národného divadla uvedie v piatok 7. apríla v novej divadelnej budove premiéru opery Židovka francúzskeho autora Jacqua Halévyho. Inscenáciu pripravuje Opera SND v spolupráci s Flámskou národnou operou v Antverpách a Gente a Národným divadlom v Mannheime. Druhá premiéra je na programe v nedeľu 9. apríla.

slovakia

left justify in out

Režisérom opernej inscenácie je Peter Konwitschny, dielo hudobne naštudoval Robert Jindra, ktorý s Dušanom Štefánkom je aj dirigentom inscenácie, dramaturgom je Bettina Bartz, scénu a kostýmy navrhol Johannes Leiacker, zbormajstrom je Pavel Procházka. V jednotlivých postavách sa predstavia Liudmila Slepneva, Katarína Flórová, Michal Lehotský, Peter Mikuláš, Jozef Benci, Róbert Remeselník, Juhan Tralla, Jana Bernáthová, Ľubica Vargicová, Pavol Remenár, Ján Ďurčo a ďalší umelci.

 

Halévyho Židovka nadväzuje na najlepšie tradície veľkej francúzskej opery a skladateľ ju vytvoril na libreto francúzskeho dramatika Eugéna Scriba, ktorý bol autorom textových predlôh mnohých iných veľkých diel svetoznámych autorov Meyerbeera, Aubera, Belliniho, Rossiniho či Verdiho. Do popredia vystupuje v opere reliéf emotívne silného individuálneho príbehu, mileneckého vzťahu kresťana Leopolda so Židovkou Ráchel na pozadí rozporuplného spoločenského kontextu. Je to obraz spoločnosti, ktorá je konfesionálne rozdelená a neakceptuje vzťah dvoch ľudí vyznávajúcich rozličnú vieru. V rozšírenom obsahovom kontexte je posolstvom diela hrozivý obraz intolerancie, fanatizmu a nenávisti, brániaci akémukoľvek porozumeniu a ľudskej spolupatričnosti, obraz naliehavo aktuálny práve v súčasnosti.

 

Po úspešných tituloch Eugen Onegin, Bohéma, Madama Butterfly a Vec Makropulos sa na našu prvú scénu Konwitschny vracia s titulom Židovka od francúzskeho skladateľa grand opery prvej polovice 19. storočia Jacqua Fromentala Halévyho.

 

Halévyho Židovka nadväzuje na najlepšie tradície veľkej francúzskej opery. La Juive, ako sa opera vo francúzskom origináli volá, bola v 19. storočí veľmi populárna a v prvej polovici 19. storočia bola uvedená len v Paríži 500-krát. Neskôr upadla do zabudnutia, k čomu prispeli aj nacistické režimy v Európe v 30. a 40. rokoch 20. storočia. Židovka je spomedzi 35 opier, ktoré Jacques Fromental Halévy skomponoval, najúspešnejšia, napriek tomu ju operné domy neuvádzajú často, keďže party hlavných postáv si vyžadujú prvotriednych interpretov, akí nemusia byť v súbore stále k dispozícii.

 

„Židovka Jacquera Halévyho je jedným z najzaujímavejších a najväčších diel francúzskej opernej literatúry. Patrí k žánru tzv. veľkej francúzskej opery a tento žáner sa nie veľmi často objavuje v repertoári európskych divadiel. Obzvlášť dlho chýbal aj v repertoári opery SND. Židovka sa vracia po viac ako pol storočí na naše javiská. Navyše sa vracia vo veľmi zaujímavom interpretačnom tvare, som veľmi rád, že máme možnosť opäť spolupracovať s pánom Petrom Konwitschnym a že sme aj touto inscenáciou začali spoluprácu s niekoľkými významnými európskymi opernými divadlami,“ uviedol pre TASR riaditeľ opery Slavomír Jakubek.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies