Slovenské národné divadlo uvádza premiéru baletu Odysseus

NETKY.SK • 3 November 2011, 23:26 • 2 min
Slovenské národné divadlo uvádza premiéru baletu Odysseus

Slovenské národné divadlo uvádza premiéru baletu Odysseus - Kultúra Premiéru baletu Odysseus uvedie 4. novembra balet Slovenského národného divadla.

slovakia

left justify in out

img

Premiéru baletu Odysseus uvedie 4. novembra balet Slovenského národného divadla. Režisérom a choreografom je Ondrej Šoth, ten je s dramaturgičkou Zuzanou Mistríkovou aj spoluautorom libreta, autorom hudby je Michael Kocáb, scénu vytvoril Juraj Fábry, kostýmy navrhol Andrej Suchanov. 
Pre Michaela Kocába a Ondreja Šotha je multimediálne tanečné divadlo Odysseus návratom k spolupráci po viac ako 20 rokoch. Návratom pre divákov šťastným. Mnohovrstevná hudba českej rockovej legendy poskytla inšpiráciu k dramatickému a zároveň magickému prerozprávaniu jedného z najznámejších a najslávnejších gréckych mýtov. Mýtu o dlhom a strastiplnom putovaní antického hrdinu, ktorý proti svojej vôli opustil domov a ktorému jeho návrat trval takmer celý život.
Premiéru inscenácie Odysseus Ondreja Šotha a Michaela Kocába uviedla v roku 1987 pražská Laterna Magica, príprava trvala tri roky. Po 20 rokoch sa dvojica autorov k projektu vrátila a v roku 2007 ho uviedli v Štátnom divadle v Košiciach, pričom k inscenácii vzniklo aj nové libreto. Do hudobnej zložky pribudli aj nové čísla, ktoré Kocáb nahral so skupinou Pražský výběr II. Táto verzia sa stala podkladom pre vytvorenie inscenácie v Slovenskom národnom divadle.   
Pôvodnú hudbu Michaela Kocába nahrali a naspievali Peter Dvorský, Magdaléna Hajóssyová, Jochen Kowalski, Peter Mikuláš, rockový spev Michael Kocáb, Zlata E. Kinská, Matěj Rupert, na nahrávke spolupracovali Vilém Čok, Petra Janů, Zlata Adamovská, Blanka Bohdanová, Josef Kemr, Martin Růžek, Jana Štěpánová, Božidara Turzonovová, Gabriela Vránová, Radu Simion, Jiří Korn, Michal Pavlíček, Glenn Proudfoot, skupiny Pražský výběr a Pražský výběr II., Slovenský filharmonický orchester a zbor, Kühnov zmiešaný zbor a Filmový symfonický orchester.   
„Prichádzame s prvým multimediálnym projektom, veľkým tanečným divadlom. Je to výnimočný projekt po výtvarnej, hudobnej a divadelnej štylizácii. Pre mňa je Odysseus nádherný príbeh mladého človeka, ktorý má veľké ambície, ktorý sa vrhne do sveta, pomôže veľa ľuďom, tí ho nakoniec zradia a ostáva sám. Veľmi sa mi páči ten príbeh,“ uviedol pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami Ondrej Šoth.  
„Odysseus je projekt na princípe Laterna Magica, ktorý je schopný pracovať s filmom aktívne, teda film nie je len atraktívnou kulisou, ale stáva sa spoluhráčom rovnako ako hudba, ako interpret, ako scénická výprava. Odysseus je nesmierne komplexné predstavenie, čo mu dodáva neuveriteľná hudba Michaela Kocába, ak ju niekto nepočul, bude veľmi prekvapený,“ dodala k inscenácii pre TASR dramaturgička Zuzana Mistríková. 
„Moderný žáner, ako je toto tanečné divadlo, je veľmi náročný najmä pre pánsky súbor, sú tu dve hlavné postavy, Odysseus, tou druhou je celý pánsky súbor, lebo sú celý čas na javisku, moderný tanec je v tomto prípade náročnejší ako klasika,“ pridala svoj pohľad Silvia Najdená, predstaviteľka Penelopy.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona