Slovenské národné divadlo opäť otvorí dvere novej budovy

NETKY.SK • 16 November 2010, 08:47 • 2 min
Slovenské národné divadlo opäť otvorí dvere novej budovy

Slovenské národné divadlo opäť otvorí dvere novej budovy

slovakia

left justify in out

img

Sloganom Uvidíte viac pozýva Slovenské národné divadlo už tretíkrát návštevníkov a priaznivcov na Deň otvorených dverí v novej divadelnej budove, ktorý sa uskutoční v nedeľu 21. novembra. Naša prvá divadelná scéna prikladá tejto akcii mimoriadnu dôležitosť, keďže minulý rok prešlo "otvorenými dverami" viac ako 4700 návštevníkov.  
"Chceme návštevníkom pripraviť čo najviac ukážok, ktoré pripraví opera, balet aj činohra. Ukážeme divákom aj odvrátenú stranu divadla, aby videli, ako sa tvorí divadlo, ako sa stavajú kulisy, aká je javisková technika, kostýmy, ako sa narába s bábkami, budeme to organizovať v štýle karnevalového sprievodu, jednoducho ukázať zákulisie, v ktorom sa divadlo rodí, pretože návštevník predstavenia vidí len tú druhú stranu, kvôli ktorej do hľadiska prišiel," povedal pre TASR na dnešnom stretnutí s médiami Vladimír Strnisko, riaditeľ súboru činohry, ktorý je zároveň režisérom celého podujatia.  "Minuloročný deň otvorených dverí, ktorý som zažila na vlastnej koži, bol obrovským boomom pozitívnej energie, bol to krásny dotyk s divákmi, ktorí chodia na opery, ktorí sú nadšenými divákmi a milovníkmi hudby. Je to krásne porozprávať sa, počuť niekedy aj kritiku, a hlavne obrovský pozitivizmus zo strany divákov," dodala sólistka opery Eva Hornyáková.    
Počas Dňa otvorených dverí si návštevníci budú môcť pozrieť všetky tri sály novej budovy divadla vrátane zákulisia, pre deti je pripravená Krajina zázrakov, Kútik masiek, Kútik kostýmov, pozrú si skúšky z baletu Luskáčik vo veľkej i malej baletnej sále, vypočujú si rozprávku v podaní popredných hercov, pozrú si ukážky z predstavenia opery Martin a slnko, rovnako ako z pripravovanej premiéry opery Kominárik, pripravené je umelecké kreslenie do piesku spojené s ukážkami predstavenia Kocúr na kolieskových korčuliach. Počas celého dňa sa návštevníci budú môcť stretnúť s osobnosťami všetkých troch umeleckých súborov SND, pripravené budú autogramiády. V sále činohry si budú môcť návštevníci dopoludnia pozrieť inscenáciu Ženský zákon, popoludní vypočuť komorný koncert sólistov Opery SND, spojený s kvízom, pre malých aj veľkých pripravené predstavenie Mozartovej opery Čarovná flauta.
Deň otvorených dverí SND je už tradične spojený aj s udeľovaním cien Nadácie Tatra banky za umenie. V poradí 15. ročník sa uskutoční deň predtým, v sobotu 20. novembra. V piatich kategóriách – audiovizuálna tvorba, film a televízia, divadlo, hudba, literatúra a výtvarné umenie si ocenenie prevezme pätica slovenských umelcov. Medzi nominovanými sú Martin Huba, Katarína Kerekešová, Jana Oľhová, Roman Polák, Mário Radačovský, Matúš Jakabčic, Ľubomír Feldek, Kornel Földvári, Veronika Šikulová či Peter Čanecký. Okrem hlavnej ceny je v týchto piatich kategóriách každoročne udelená aj špeciálna cena Mladý tvorca.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies