Slovenské mliečne výrobky sa budú predávať v Číne

NETKY.SK • 12 Apríl 2019, 06:59 • 2 min
Slovenské mliečne výrobky sa budú predávať v Číne

DUBROVNÍK - V Číne spoznajú slovenské mliečne výrobky, mliekári na to dostali povolenie.

slovakia

left justify in out

Stane sa tak na základe dohody, ktorú by mal dnes na summite krajín strednej a východnej Európy a Číny v Dubrovníku podpísať Ústredný riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS SR) Jozef Bíreš. Túto informáciu sprostredkoval premiér Peter Pellegrini, ktorý včera rokoval s predsedom čínskej vlády Li Kche-čchiangom.

 

img

 

Certifikácia slovenských producentov mlieka by tak mala byť ukončená. "Som veľmi rád, že sa to stane zajtra skutočnosťou a zajtra počas samitu Slovenská republika podpíše s príslušným čínskym ministrom takúto dohodu, v ktorej čínske colné orgány potvrdia, že výrobky Slovenskej republiky spĺňajú parametre a môžu začať byť uvádzané na čínsky trh," vyjadril sa včera Pellegrini.

 

img

 

O vývoze slovenských mliečnych produktov sa hovorilo už od roku 2014, kedy sa začal proces certifikácie. Bolo tu však množstvo administratívnych prekážok, a tak bolo Slovensko jednou z posledných krajín EÚ, ktorá dohodu o vývoze potravín s Čínou podpísanú nemala. Rokovanie s Čínou však pokračuje a predpokladá sa, že okrem mliečnych výrobkov prídu čoskoro na rad aj iné potraviny. "Pokračuje ďalší proces, ktorý sa týka mäsa a mäsových výrobkov," uviedol premiér. Zároveň dodal, že Čína má o slovenské produkty záujem a problém by nemal byť ani na strane miestnych producentov. Tí sú na dodávky do Ázie pripravení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies