Slovenské ministerstvo obrany bude garantom fondu NATO na likvidáciu výbušnín na Ukrajine

NETKY.SK • 18 Júl 2016, 14:49 • 2 min
Slovenské ministerstvo obrany bude garantom fondu NATO na likvidáciu výbušnín na Ukrajine

BRATISLAVA - Slovenské ministerstvo obrany bude garantom zvereneckého fondu NATO, ktorého cieľom je poskytnúť pomoc Ukrajine pri rozvoji spôsobilostí v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície a improvizovaných výbušných zariadení.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková, rezort bude zodpovedať za rozvoj fondu, bude aktívne vyhľadávať možných prispievateľov a na základe dostupných finančných zdrojov následne manažovať projekty pre ukrajinských špecialistov. Iniciatívu Slovenskej republiky prevziať vedenie tohto fondu ohlásil na summite NATO vo Varšave začiatkom júla prezident Andrej Kiska. Projekt zvereneckého fondu na pomoc Ukrajine je zatiaľ v štádiu prípravy.


„To, že Aliancia akceptovala ponuku Slovenskej republiky stať sa vedúcou krajinou tohto zvereneckého fondu, treba určite vnímať aj ako prejav uznania našej krajine a Ozbrojeným silám SR zo strany NATO. V oblasti odstraňovania nevybuchnutej munície patria naše ozbrojené sily k svetovej špičke,“ zdôraznil šéf rezortu obrany Peter Gajdoš (nom. SNS). Ako ďalej pripomenul, Slovensko už v minulosti aktívne pomáhalo Ukrajine v oblasti výcviku špecialistov na odmínovanie. Konkrétne išlo o špecializované kurzy na odstraňovanie nástražných výbušných systémov vo výcvikových zariadeniach v Seredi, Novákoch a Martine.


Svoju vysokú odbornosť v oblasti likvidácie nevybuchnutej munície (EOD) preukázali slovenskí vojaci aj počas svojho pôsobenia vo viacerých operáciách a misiách medzinárodného krízového manažmentu. Odmínovanie a ďalšie činnosti súvisiace s výbušninami boli súčasťou ich práce napríklad v rámci operácie Trvalá sloboda v Afganistane, Iracká sloboda v Iraku, KFOR v Kosove, UNPROFOR v bývalej Juhoslávii alebo v misii UNMEE v Eritrei. To, že oblasť EOD je jednou z top spôsobilostí Ozbrojených síl SR, dokazuje aj fakt, že v Trenčíne sa nachádza medzinárodné centrum výnimočnosti NATO pre oblasť EOD (NATO CoE EOD).


Ako dodala Capáková, Projekt zvereneckého fondu na pomoc Ukrajine je zatiaľ v štádiu prípravy. V rezorte obrany sa touto problematikou bude zaoberať tím špecialistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies