Slovenské mesto zaviedlo virtuálny cintorín: Sviečku tu môžete zapáliť aj prostredníctvom internetu

NETKY.SK • 30 Október 2017, 10:15 • 2 min
Slovenské mesto zaviedlo virtuálny cintorín: Sviečku tu môžete zapáliť aj prostredníctvom internetu

STROPKOV - Mesto Stropkov zaviedlo na mestských cintorínoch novinku.

slovakia

left justify in out

Ľudia sa po nich môžu „prejsť“ aj virtuálne. V rámci digitalizácie pietnych miest boli všetky jestvujúce hroby zamerané, nasnímané a následne zahrnuté do podrobných máp troch tunajších cintorínov – starého, nového a cintorína pri Dome nádeje.

Podrobné údaje o 3 150 miestach sprístupnili na webe. Novinka má podľa vedúceho stredísk mestského podniku Služba Dušana Lukáča pomôcť ľahšie nájsť hrob príbuzného alebo známeho, ktorý by ľudia chceli navštíviť. „Hlavne pre príležitostných návštevníkov v období sviatkov je to najmä na väčších cintorínoch problém. Takáto informácia sa už ale dnes dá pohodlne a rýchlo nájsť aj z domu cez internet návštevou virtuálneho cintorína,“ priblížil jeden z hlavných cieľov projektu.

 

Na portáli môžu záujemcovia nájsť zosnulých podľa mena a priezviska, prípadne čísla hrobu, pozrieť si polohu hrobov na digitálnej mape cintorína, takisto fotografie náhrobkov. K dispozícii sú údaje o dátumoch narodení, úmrtí a pochovaní zomrelých, údaje o ich menách a priezviskách, prípadne o platbách a uzavretých zmluvách.

 

Portál je okrem slovenčiny lokalizovaný aj do češtiny, angličtiny, nemčiny a maďarčiny. „Návštevníci portálu majú možnosť využiť aj ďalšiu originálnu službu. Na virtuálnom cintoríne môžu položiť na 24 hodín veniec, kyticu a zapáliť sviečku alebo kahan s možnosťou zanechať pri každom hrobe krátky odkaz s menom, textom a dátumom návštevy. Aspoň takouto sprostredkovanou formou si môžu návštevníci na diaľku uctiť svojich blízkych,“ dodal Lukáč s tým, že čoskoro v Stropkove pribudnú aj prehľadné mapy jednotlivých cintorínov osadené pri ich vstupoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies