Slovenské mestá chcú byť smart, pomáhať si budú vzájomne a zapájať sa do konceptov inteligentných miest

NETKY.SK • 25 Máj 2017, 17:13 • 2 min
Slovenské mestá chcú byť smart, pomáhať si budú vzájomne a zapájať sa do konceptov inteligentných miest

POPRAD - Samosprávy slovenských miest majú ambície zapájať sa do konceptov inteligentných miest, takzvaných smart city.

slovakia

left justify in out

Potvrdili to počas prezentovania svojich vízií, ako využiť moderné technológie v rozvoji mesta, na konferencii Metro ON Line, ktorá sa koná od stredy 24. mája do piatku 26. mája v Poprade.

 

Na jeseň 2016 vznikol v Poprade Slovak Smart City Cluster (SSCC), ktorý sa snaží budovať prostredie pre rozvoj inteligentných konceptov v mestách, prinášať investície do inovácií a podporovať spolupráce medzi samosprávou mesta, akademickými i komerčnými partnermi a obyvateľmi mesta.

 

Samosprávy v Poprade, Nitre či Trenčíne plánujú v budúcnosti využívať verejné služby prostredníctvom najnovších technológií. Ide napríklad o modernizáciu technických zariadení, osvetlenie či o riešenie parkovacích a dopravných problémov. 

 

Členovia SSCC zároveň počas konferencie ocenili mestské zastupiteľstvá tých miest, ktoré aktívne využívajú moderné technológie a dáta na vytváranie smart city konceptov. Certifikát mestského smart lídra získali mestá Trenčín, Nitra a Poprad. Ocenenie získali pre svoj iniciatívny prístup ku smart riešeniam, zavádzaní konceptu do reálnych projektov a jeho zavedenia do stratégie rozvoja mesta.

 

Zástupcovia mesta Poprad zároveň predstavili spoluprácu s fínskym mestom Oulu, ktoré sa považuje za jedno z najlepšie fungujúcich smart miest na svete. "Oulu je považované za jedno z najprogresívnejších smart cities na svete. Veľmi sa tešíme zo spolupráce s mestom, ktoré je považované za takzvané laboratórium moderných technológií a efektívnych postupov. Sme si istí, že táto spolupráca bude výborne fungovať a prinesie skvelé výsledky," uzavrel popradský primátor Jozef Švagerko.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies