Slovenské lesy budú spracovateľom dodávať drevo na základe ratingu

NETKY.SK • 4 Máj 2017, 12:27 • 2 min
Slovenské lesy budú spracovateľom dodávať drevo na základe ratingu

BANSKÁ BYSTRICA - S dodávkami dreva na základe ratingu začne štátny podnik Lesy SR od januára 2018.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť sa dohodla so Zväzom spracovateľov dreva (ZSD) na nových pravidlách predaja dreva spracovateľským organizáciám. Základným kritériom bude reálny objem spracovaného dreva za predchádzajúce obdobie. „S kľúčovými spracovateľmi podpíše podnik dlhodobé zmluvy, ktorých predpokladaná dĺžka bude na tri až päť rokov. Tie prinesú spracovateľským firmám istotu dodávok a umožnia im strategické plánovanie a rozvoj,“ uviedol pre tlačovú agentúru SITA vedúci odboru komunikácie Lesov SR Vlastimil Rezek.


„Rokovania, ktoré spresnia niektoré detaily, ešte prebiehajú, no základná koncepcia dodávok dreva pre ďalšie obdobie je už prijatá,“ povedal generálny riaditeľ Lesov SR Marian Staník. Rozdielne názory má zväz a štátny podnik zatiaľ na garanciu výšky dodávok v druhom a ďalších rokoch trvania zmlúv. Rozdielne sú aj názory týkajúce sa informácií o výške porezu jednotlivých firiem.

Spolupráca podniku Lesy SR a ZSD na príprave strednodobých zmlúv s uplatnením princípu spravodlivého prístupu k dodávkam dreva je podľa zväzu základným kameňom budúceho rozvoja lesnícko - drevárskeho komplexu na Slovensku. Zavedenie takýchto zmlúv bude konkrétnym naplnením rozhodnutia Vlády SR pre využitie potenciálu dreva ako strategickej suroviny pre slovenskú ekonomiku.

Štátny podnik Lesy SR doteraz podľa platnej obchodnej koncepcie podniku uzatváral s dlhoročnými obchodnými partnermi štvrťročné, maximálne jednoročné zmluvy. Výnimkou boli strategické desaťročné kontrakty. Podnik aj naďalej počíta s využívaním otvorených elektronických aukcií dreva a s dodávkami pre malých regionálnych spracovateľov.

Lesy Slovenskej republiky v roku 2016 dodali odberateľom 4,218 milióna metrov kubických dreva, z toho na vývoz do zahraničia išlo 118 238 kubíkov. Pre rok 2017 plánuje podnik zníženie dodávok dreva o 6 percent na 3,946 miliónov metrov kubických.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies