Slovenské karatistky sa prvýkrát presadili v zahraničí, prekvapil aj mladý Dominik Imrich

NETKY.SK • 7 Máj 2017, 16:22 • 2 min
Slovenské karatistky sa prvýkrát presadili v zahraničí, prekvapil aj mladý Dominik Imrich

KOCAELI - Slovenskej výprave sa na 52. majstrovstvách Európy v karate podaril v tureckom Kocaeli dvojnásobný medailový záber. Do historickej štatistiky sa zapíšu oba bronzy výrazným spôsobom aj preto, že ich sprevádzajú zaujímavé údaje. Družstvo žien v kumite sa dosiaľ len dvakrát medailovo presadilo, pred 10 rokmi doma v Bratislave a teraz. Prvýkrát sa stalo, že vyskočilo na medailový stupeň mimo domáceho prostredia.

slovakia

left justify in out

Ak sa pred odchodom najviac šancí pripisovalo podstatne skúsenejším ženám, pravdivý bol opak. Viac sa presadili v individuálnych kategóriách muži, štyrikrát bojovali o bronz a raz aj úspešne. Málokto však čakal, že najviac v kategórii do 60 kg vynikne len 18-ročný mladík Dominik Imrich zo Spišskej Novej Vsi, ktorého v Liptovskom Hrádku trénuje Jaroslav Javorský. Bol to jeho prvý seniorský šampionát a hneď medailový. Muži sa predtým zo vzácneho kovu tešili v roku 2008 v Talline a odvtedy len márne čakali na medailový prienik.

 

ME sa prvýkrát uskutočnili s poznaním, že karate bude v Tokiu 2020 súčasťou olympijského programu. "Aj sa to odrazilo na vysokej úrovni šampionátu," skonštatoval vedúci výpravy, tréner Jozef Poliak. "Jednoducho do karate začalo v mnohých krajinách tiecť viac financií a konkurencia narástla. Aj preto sme s dvoma bronzmi veľmi spokojní."

 

Zdalo by sa, že slovenské karate mohlo dosiahnuť aj viac, šesťkrát bojovalo o bronz, dva razy úspešne. "Škoda, že Dominika Tatárová v +68 kg v boji o postup do finále prehrala na zástavky so zlatou Francúzkou Florentinovou," hodnotil Jozef Poliak. "Mne sa síce zdala aktívnejšia, no rozhodcovia boli iného názoru. O bronz v -67 nemohol nastúpiť Matej Homola. Zranil sa, kolenom dostal do hrudníka, zle sa mu dýchalo a skončil v nemocnici."

 

Bronz družstva žien v kumite sa spája podľa trénera Poliaka aj s nárastom skúseností. "Všetky super zabrali a konečne sa presadili. Teší nás, že sa nová generácia postupne prediera vpred a práca s ňou prináša výsledky, podľa mňa bude o rok opäť silnejšia. Dnes sa už každá jedna medaila rodí veľmi ťažko, chce to obrovskú porciu úsilia a často aj kus šťastia."

 

V medailovej štatistike krajín zvíťazilo Turecko so 14 kovmi (4-4-6) pred Talianskom 8 (3-3-2) a Španielskom 5 (3-0-2), Slovensko obsadilo spolu s Azerbajdžanom 12. miesto s dvoma bronzmi. Historická zbierka slovenského karate sa tak na ME rozšírila už na 36 medailí (6-9-21).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies