Slovenské hydinové farmy sú podľa agrorezortu čisté

NETKY.SK • 22 August 2017, 10:47 • 2 min
Slovenské hydinové farmy sú podľa agrorezortu čisté

BRATISLAVA - Slovenské hydinové farmy nosníc nepoužívajú prípravky, v ktorých by sa nachádzal pesticíd fipronil.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z kontrol, ktoré Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) zrealizovalo prostredníctvom štátnych veterinárov. „Výsledky hovoria v prospech slovenských výrobcov potravín. Všetky chovy boli v poriadku, spomínaný pesticíd nepoužili ani na jedinej slovenskej farme. Ide zasa raz o potvrdenie, že slovenské potraviny a chovatelia vedia za prísnych podmienok na Slovensku vyrábať kvalitné, čerstvé a bezpečné potraviny,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

Veterinári realizovali kontroly slovenských fariem od prvého augusta, pričom celkovo skontrolovali 64 schválených chovov nosníc. Pri odoberaní vzoriek sa zamerali na výskyt ektoparazitov u nosníc a používanie ektoparazitík na týchto farmách. Podľa výsledkov laboratórnych testov neboli v kontrolovaných chovoch nosníc použité žiadne veterinárne lieky za účelom prevencie a terapie ektoparazitov u hydiny.

 

„Veterinárni inšpektori pokračujú v cielených kontrolách vajec, mäsa i vaječných zmesí po celom Slovensku aj naďalej. Konkrétne odoberajú vzorky z produktov pochádzajúcich zo štátov s podozrením na použitie prípravku s nepovoleným pesticídom fipronil,“ konštatovala Matečná.

Vajcia s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajú z holandských fariem. Kontaminované vajcia sa už objavili v najmenej 16 európskych štátoch a Hongkongu. Pre dospelých by konzumácia menšieho množstva takýchto vajec nemala predstavovať zdravotný problém, u detí je však zdravotné riziko výrazne väčšie. Pri konzumácii väčšieho množstva hrozia poruchy funkcie pečene, obličiek či štítnej žľazy, minimálne však nevoľnosti a závrate.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona