Slovenské firmy získali viac dopravných povolení na prepravu tovaru.

NETKY.SK • 11 Október 2011, 18:53 • 2 min
Slovenské firmy získali viac dopravných povolení na prepravu tovaru.

Slovenské firmy získali viac dopravných povolení na prepravu tovaru.

slovakia

left justify in out

img

Povolenie prepravovať tovary z územia Ruskej federácie do tretích krajín môže získať oveľa väčší počet slovenských dopravcov. Zástupcom Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR sa na rokovaniach v Moskve podarilo minulý týždeň vybaviť dvojnásobný nárast počtu povolení z 1500 na 3000. Vyplýva to zo záverov rokovania zmiešanej slovensko-ruskej komisie o cestnej doprave, ktoré sa konalo minulý týždeň v Moskve.
Išlo o pravidelné stretnutie, ktoré vyplýva z Dohody medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Ruskej federácie o medzinárodnej cestnej doprave.
V roku 2009 bolo poskytnutých slovenským dopravcom 8050 prepravných povolení, z čoho bolo 1050 tzv. treťoštátnych (ide o povolenie umožňujúce dopravcovi vykonať prepravu z územia Ruska do iného štátu ako Slovensko, napr. do Nemecka, Maďarska alebo Francúzska). Vzhľadom na nepomer medzi veľkosťou dopravného trhu na Slovensku a v Rusku bol počet povolení pre ruských dopravcov nízky, ale nám postačoval. Rokovanie o zmene množstva povolení sme využili na zvýšenie počtu spomínaných treťoštátnych povolení, ktorých mali naši dopravcovia nedostatok.
V roku 2010 sme si s Ruskom vzájomne vymenili 11.500 povolení, z čoho bolo už 1500 treťoštátnych. Na rokovaniach v Moskve sa podarilo zvýšiť počet treťoštátnych povolení na 3000. Platí to už aj pre tento rok. Dopravcovia sa tak do konca roka môžu uchádzať o 1500 voľných povolení. Kvóta 3000 povolení bude platiť aj pre rok 2012, pokiaľ nebude požiadavka na jeho zvýšenie. „Je to veľký úspech, pretože napríklad českí dopravcovia dostanú na rovnaké obdobie 13.500 povolení, z čoho bude iba 1350 treťoštátnych,“ povedal generálny riaditeľ sekcie cestnej dopravy a pozemných komunikácií na MDVRR SR Milín Kaňuščák.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona